חסימת מעיים לא נשמעת כמו בעיה גדולה כל כך, אבל בפועל מדובר במצב חירום רפואי הדורש התערבות מיידית. אז מה היא חסימת מעיים בדיוק, מה הסכנות שלה ואיך מטפלים בה? כל הפרטים בכתבה.
מה היא חסימת מעיים?
חסימת מעיים הוא מצב שבו יש חסימה חלקית או מלאה של המעיים – המעי הדק או המעי הגס. בפועל, חסימת מעיים גורמת לכך שתוכן הקיבה, כגון מזון, נוזלים וגזים, לא מצליחים לעבור במעי כראוי וכך נמנעת הפרשת צואה.
ממה נגרמת חסימת מעיים?
ישנם מספר גורמים אפשריים למצב של חסימת מעיים:
הידבקויות של לולאות במעי כתוצאה מניתוחים באזור הבטן – הסיבה השכיחה ביותר
- גידולים באזור המעי
- בקע (קילה/הרניה)
- קרוהן וקוליטיס
- אבנים בכיס המרה וגופים זרים
- פוליפים במעיים
- התפשלות המעי – סיבה השכיחה בעיקר בקרב ילדים
חסימת מעיים תסמינים: מה הם הסימפטומים לחסימת מעיים?
הסימפטומים המעידים על חסימת מעיים כוללים:
- כאבי בטן קשים ועוויתות
- הקאות, בחילות ושלשולים
- התרחבות הבטן וכן בטן נפוחה ונוקשה
- עצירות וחוסר יכולת להעביר גזים
חסימת מעיים ניתנת לטיפול, השאירו פרטים ונחזור אליכם
כיצד מאבחנים חסימת מעיים?
חסימת מעיים ניתן לאבחן באמצעות בדיקה גופנית, הכוללת מדידת חום, לחץ דם ודופק, מישוש הבטן למציאת התרחבות והאזנה לתנועות השרירים במעיים. בנוסף, יבוצעו בדיקות מעבדה הנועדו לבדוק את דרגת ההתייבשות של המטופל, וכן צילום רנטגן ו-CT של הבטן.
מה הסכנה בחסימת מעיים?
חסימת מעיים מובילה להצטברות של תוכן במעיים שאינו יכול לעבור החוצה – צואה, מזון, נוזלים, גזים ועוד. ההצטברות של התוכן במעי החסום יכולה לגרום להתייבשות קשה כתוצאה מאיבוד נוזלים ועלולה לגרום לנזקים חמורים ומסכנים חיים אף יותר, כגון אספקת דם לקויה, נמק, זיהום ועוד – לכן יש לטפל בחסימת מעיים בהקדם האפשרי.
כיצד ניתן לטפל בחסימת מעיים?
כאשר המצב של חסימת המעיים מוגדר קל וללא סיבוכים, מה שקורה למרבית החולים המאובחנים עם חסימת מעיים, ניתן לטפל בחסימה באמצעות טיפול שמרני, הכולל עירוי נוזלים ומתן אנטיביוטיקה לאורך זמן, הכנסת זונדה למעי, מנוחה ומעקב אחר מצב המטופל.
כאשר מדובר בחסימת מעיים המוגדרת קשה או מלאה, יהיה צורך בניתוח, אשר יתבצע על פי סיבת חסימת המעי. לעיתים יהיה צורך בניתוח לכריתה מסוימת של המעי, חלקית או מלאה.
חוויתם סימפטומים של חסימת מעיים, ואתם סובלים מאחד מהגורמים לחסימת מעיים, כמו קרוהן, קוליטיס או התאוששות מניתוחים במעי? כדאי לפנות בהקדם לטיפול רפואי כדי לשמור על בריאותכם.