גזים בבטן

postview
timetoread
5 דקות
גזים בבטן

הם מכבידים, מציקים ומזכירים לנו שבסוף כולם שווים (כן, גם בני אצולה בריטים מפליצים). בכתבה הבאה, נרחיב על תופעת הגזים בבטן שכולם מכירים אבל כמעט תמיד מקפידים לדבר עליה בחדרי חדרים.

אז מה ההבדל בין גזים לכאב בטן והאם תנועות סיבוביות עם ערק על הבטן עדיין באופנה? שחררו ובואו.

בתמונה: אנשים עם בעיות גזים
בתמונה: אנשים עם בעיות גזים

גזים בבטן – למה ואיך?

נתחיל בבשורה: גם בזמן שאתם קוראים את השורות האלו, ישנם גזים במערכת העיכול שלכם, והם יצאו מכם לאוויר העולם בגיהוק או בנפיחה.
למעשה, מרביתנו מייצרים בין חצי ליטר לליטר וחצי גז מדי יום, ופולטים עד 14 פעמים ביום.

מה גורם לגזים להיווצר בתוכנו?

הגורם הראשון הוא בליעת אוויר בזמן האכילה והשתייה, כאשר אכילה או שתייה מהירה, לעיסת מסטיק, עישון או שיניים תותבות שאינן מותאמות היטב לפה, עלולים לגרום לבליעת כמויות גדולות יותר של אוויר. חלק מהאוויר שנבלע, מגיע לקיבה ויוצא בשיהוק או בגיהוק. שאר הגז עובר אל המעי הדק, שם הוא נספג חלקית בגוף, כאשר כמות קטנה של אוויר עוברת גם אל המעי הגס ונפלטת דרך החלחולת (או בשפת העם "פלוץ").

גורם נוסף לגזים במערכת העיכול או לבעיית גזים, נעוץ בפחמימות שהגוף לא מסוגל לעכל ולספוג במעי הדק (כגון סוכר, עמילנים וסיבים המצויים בכמה סוגי מזון), בשל מחסור או היעדר במספר אנזימים.
המזון הבלתי מעוכל עובר אל המעי הגס, שם הוא מפורק בתהליך שמסתיים גם הוא, בנפיחה.

הידעת? מרבית סוגי המזון המכילים פחמימות עלולים לגרום לגזים, בניגוד לשומנים וחלבונים שגורמים למעט גזים.

ריח

החלק ה"קשוח" (שלא לומר מפדח למות) בנושא גזים בבטן, הוא הריח.
לפני שנמנה כמה גורמים להיווצרות ונגלה ממה מומלץ להתרחק בכדי למנוע תקריות מביכות, נספר ש-99% מהנפיחות שאנו משחררים, הן חסרות ריח.

אז מה גורם לגזים בבטן עם ריח רע?

האצבע הראשונה מופנית כלפי חיידקי המעיים שמייצרים במהלך העיכול, תרכובות המכילות גופרית (למשל מימן גופרתי) וזה למעשה מה שעומד מאחורי הסירחון.

כדי להשיג שליטה טובה יותר בניחוחות שמשתחררים מכם, מומלץ להימנע מסוכרים כוהליים המצויים בשפע במשקאות דיאטטיים, סוכריות ללא סוכר ומסטיקים ללא סוכר. סוכרים כוהליים אינם יכולים להיספג במלואם בגוף שלנו – מה שמאלץ אותם "לטייל" ולהגיע אל המעי הגס, שם הם תורמים להיווצרות של גזים עם ריח לא ממש נעים.

הידעת? צריכה מופרזת של משקאות דיאטטיים, סוכריות ומסטיקים ללא סוכר, עלולה לגרום לבלגן במעיים, בשל הסוכרים הכוהליים שהם מכילים

 

צורכים מוצרי חלב?

אם אתם סובלים ממחסור בלקטאז (אנזים הדרוש לעיכול לקטוז שהוא הסוכר הטבעי המצוי במוצרי חלב), הלקטוז יעבור דרך המעי הדק שלכם מבלי להיספג ויגיע באמצעות מחזור הדם למעי הגס, שהוא אזור שופע חיידקים. כיוון שחלב וגבינות מסוימות מכילים אחוז גבוה של גופרית, תוצר הלוואי יהיה גז.

גורם נוסף לגזים בבטן עם ריח רע, היא עצירות. כשצואה נשארת במעי הגס לאורך זמן רב מדי, המצב עלול לגרום לחיידקים לייצר הרבה יותר גזים והתוצאה מתבטאת בריח לא נעים.

כדי למנוע עצירות, מומלץ להימנע מצריכה מופרזת של לחם לבן, אורז ופסטה ולהקפיד על שתיית מים, פעילות גופנית ושילוב מזונות עם אחוז גבוה של סיבים תזונתיים.
מפוצצים את הבועה: הקשר בין מסטיקים ללא סוכר לריח נפיחות
מפוצצים את הבועה: הקשר בין מסטיקים ללא סוכר לריח נפיחות

 

איך לטפל בגזים?

כראוי לאחת התופעות המוכרות בעולם, השוק רווי בפתרונות לגזים בבטן, החל מתרופות נגד גזים בבטן וכדורים נגד גזים, עד לפתרונות מתחום ההומאופתיה וכמובן, תרופות סבתא.

לפני שנרחיב, חשוב לוודא שאכן מדובר בגזים ולא בכאבי בטן וגזים ועל כן, כאשר אתם סובלים מגזים, שאלו את עצמכם את השאלות הבאות:

● האם הבטן ממשיכה לכאוב לאחר שחרור הגזים?

● האם כאב הבטן מלווה בבחילה או בצורך להקיא?

● האם כאב הבטן מקרין כלפי החזה או הכתפיים?

● האם הכאב הינו חד וממוקד באזור אחד בבטן?

● האם הכאב מלווה בקושי בנשימה?

אם עניתם בחיוב לאחת השאלות, מומלץ לשמור על עירנות כלפי הכאב ובמקרה הצורך, לקבוע תור לרופא (לברר למשל אפשרות לרגישות כלפי מזון ספציפי).
לאחר ששללתם בעיה רפואית, יפתח בפניכם מגוון פתרונות אדיר. זה הזמן לעשות בו סדר.


הגיע הזמן להיפטר מהגזים! השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

בבית המרקחת השכונתי, מחכה לכם מגוון תרופות ללא מרשם, המקלות על תופעת הגזים והנפיחות הבטנית, חלקן מבוססות על פחם פעיל שסופח גזים.

בנוסף, ניתן לרכוש כדורי פחם נגד גזים. כדורים אלו, סופחים גזים ממערכת העיכול ומסייעים בהפחתת הנפיחות. שימו לב: פחם פעיל אינו מתאים לאנשים שנוטלים תרופות אחרות, מאחר שהפחם עלול לספוח את החומרים הפעילים וליצור "התנגשות" שפוגעת ביעילות התרופה.

פתרון נוסף למניעת גזים הוא שימוש בתוספי תזונה אותם ניתן לחלק לשני סוגים:

הסוג הראשון הוא תוספי פרוביוטיקה – תוספי תזונה המורכבים מחיידקים טובים, ומסייעים להתגבר על גזים ונפיחות בטנית, כתוצאה מפגיעה בהרכב הפלורה ובמעי הגס.

הסוג השני הוא תוספי אנזימי עיכול. תוסף זה נוצר בעקבות צריכה הולכת וגוברת של מזון מעובד בעולם המערבי. כיוון שהמזון המעובד מכיל כמות קטנה של אנזימים, והפגיעה בפלורת המעי מקטינה גם היא את כמות אנזימי העיכול, תפקיד התוסף הוא להחדיר לגוף אנזימים חיצוניים שיסיעו לתהליכי העיכול התקינים וימנעו תסמינים של גזים ונפיחות בטנית.

אנשים הסובלים מגזים בבטן מעידים שתנועה מסייעת לגוף להיפטר מתחושת נפיחות בטנית ומגזים כלואים בבטן. בתחום הרפואה האלטרנטיבית, תמצאו לא מעט טיפולים רלוונטים, כולל טיפולי מגע כמו רפלקסולוגיה, שיאצו, דיקור סיני ועיסוי רפואי הוליסטי.

לחילופין, תוכלו למצוא ברחבי הרשת מגוון תרגילים לשחרור גזים.

דוגמא לתרגיל כזה, הוא הצמדת הברכיים לחזה: שכבו על מזרן, תפסו עם הידיים את ברך ימין והצמידו את הירך כמה שיותר לבטן. ישרו את רגל שמאל כך שתהיה מקבילה לרצפה. הצמידו את ירך שמאל לרצפה עד כמה שניתן כדי למתוח את הבטן. הישארו בתנוחה זו למשך 10 שניות, ולאחר מכן החליפו רגל.

ולבסוף, תרופות סבתא שכנראה לעולם לא יאבדו מן הרלוונטיות שלהן…

מתחילים עם ערק – ה"תרופה" המפורסמת ביותר שמביאה עימה שאלה גדולה: האם מריחה על הבטן של המשקה הריחני אכן מקלה על גזים?
אז למקרה שפקפקתם, ערק מרחיב את כלי הדם בבטן ובכך מאפשר הקלה משמעותית על הכאבים. אם עברתם את גיל 18, תוכלו "להוריד" גם צ'ייסר שיעזור להעביר את הכאב אפילו מהר יותר.

פתרון נוסף הוא פטרוזיליה, עשירה בויטמינים ובמינרלים, ומועילה למניעת הצטברות גזים במערכת העיכול. את הפטרוזיליה ניתן לשים בתה, לסחוט במסחטת מיצים ולשתות ממנה כף עם חצי כוס מים פעמיים עד שלוש ביום.
מה שעוד עוזר לפעולת העיכול ולטיפול בגזים הוא זעתר. שימו עלי זעתר בכוס מים רותחים ושתו.

ומה עוד יש לסבתות להציע?

שומר המועשר בוויטמינים A, B ו-C, בברזל ובמינרלים – ניתן לצרוך כתה או פשוט לאכול, זרעי שומר – טוחנים את הזרעים ושותים ביחס של כפית לחצי כוס מים ושקד שהשמן שלו מועיל לטיפול בגזים. יש להשרות את השקדים במים, ולאחר מכן לכתוש ולסחוט את שמנם.

 

הידעת? לרוב ניתן לטפל בנפיחות יתר באמצעות שינויים בתזונה ובאורח החיים

 

פעילות גופנית
אתם עדיין יושבים?

גזים בהריון

אמהות לעתיד,שימו לב: גזים בבטן היא תופעה אופיינית לשליש השלישי של ההריון שבו הרחם הגדל בחלל הבטן והירידה בפעילות מערכת הקיבה והמעיים גורמים להפרעה במערכת העיכול. עם הכניסה לשלב זה בתהליך ההיריון,

מומלץ להימנע כמה שיותר מג'אנק פוד ולהפחית גם בצריכת מזונות כגון: שעועית, תירס, כרוב, מזון מטוגן ומוצרי חלב.

לעומת זאת, שתיית תה שומר, מנטה, זנגוויל וצריכת תרופה הומיאופתית עשויות לסייע לניקוי המעי הגס. גם הליכה עשויה להקל על התופעה.

גזים בבטן
גזים בהיריון? אלו המזונות שמומלץ להימנע מהם

לסיכום

גזים בבטן נוצרים בכל אחת ואחד מאיתנו באופן טבעי. כשהתופעה הופכת לבעיה, כלומר מלווה בכאבים ובאי נוחות, הרפואה המסורתית והאלטרנטיבית מעמידות מגוון אדיר של פתרונות, לצד תרופות סבתא, תרגילי כושר ועוד.
אם אתם מוצאים את עצמכם סובלים מגזים בבטן בתדירות גבוהה, מומלץ להיוועץ עם רופא ולברר האם מדובר בגורם חריג ובכל מקרה, לרוב ניתן לפתור את הבעיה באמצעות שינויים בתזונה ובאורח החיים.

הגיע הזמן להיפטר מהגזים! השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

חפשו מטפלים במערכת העיכול:

בני שטיין

רפלקסולוגיה, מסאג שוודי, פנג שווי, צמחי מרפא, תזונה הוליסטית, אימון גופני כתהליך שיקומי וכו..

אופיר שגב פרימן

דיקור, שיטת NAET, רפואה סינית, רפואת תדרים, שיטת הבריאות הטבעית...

אהוד סברדליק

מטפל מאז שנת 1999 ברפואה סינית בעזרת דיקור סיני, צמחי מרפא סיניים, תזונה ואורח חיים...

רועי קצב

מקים את "קליניקה כחודו של מחט". מטפל ברפואה סינית ומרצה במכללת רידמן. עבר התמחות בסין...

טל זייץ

שמי טל זייץ, מטפל בדיקור סיני וצמחי מרפא, מוסמך מטעם האגודה הישראלית לריפוי סיני מסורתי...

יעל אבנון

נטורופתית מוסמכת ומומחית לאבחון בדיקות דם עפ"י מדעים מדויקים. בעלת ניסיון של 20 שנה בטיפול...

אולי יעניין אותך גם

מומלץ לקרוא גם

קודם
הבא