למה לצפות כשמתגלה רגישות למזון

postview
timetoread
3 דקות
למה לצפות כשמתגלה רגישות למזון

שלשולים, כאבי בטן, גירודים, בעיות עור וכאבים בכל הגוף הם רק חלק מהתסמינים שיכולים להעיד על אי סבילות למזון. רגישות למזון שונה מאלרגיה ושכיחותה עולה בקרב האוכלוסייה בעשורים האחרונים. מה זה אומר בדיוק, מה ההבדל בין רגישות למזון לאלרגיה, ואיך מתמודדים עם התופעה? כל זאת ועוד במאמר שלפניכם.

בין אלרגיה לאי סבילות למזון – מה ההבדל?

אלרגיה למזון מופיעה כאשר המערכת החיסונית של הגוף מגיבה באופן שלילי לאחר שנחשפה לאלרגן שנמצא במאכל מסויים. כאשר מדובר באלרגיה למזון, התגובה השלילית תגיע, ברוב המקרים, מיד לאחר החשיפה. התסמינים המתלווים לאלרגיה למזון, כמו גם חומרתם, משתנים בין אנשים ולעיתים מהווים סכנת חיים ממשית.
אי סבילות ורגישות למזון, לעומת זאת, קשורה למערכת העיכול המתקשה לפרק או לעכל מזון מסויים. כשמערכת העיכול מתפקדת היטב, רק מזון שעוכל לחלוטין יכול לעבור מצינור העיכול לזרם הדם. כשמערכת העיכול נחלשת, בגלל פטרייה או מעי דליף לדוגמא, הגוף עלול לזהות חלקיקי מזון כגורמים לא רצויים ולפתח רגישות. לכן, אם מופיעים תסמינים חשוב לאבחן את המזון הגורם להם ולהוריד אותו מהתפריט.
התסמינים של אי סבילות או רגישות למזון אמנם דומים לתסמינים של אלרגיה למזון, אך הראשונים, אם כי אינם נעימים בכלל, אינם מהווים סכנת חיים. יחד עם זאת, אי סבילות לסוגי מזון שונים עלול להביא לבעיה בספיגת חומרים אחרים כגון ויטמינים וברזל שיכול לגרום לאנמיה ולסיבוכים נוספים.

לאיבחון רגישות למזון השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

איך בודקים רגישות למזון?

בדיקות מדעיות בודקות קיום של נוגדני IgE, הקשורים למערכת החיסון ומזהות אלרגיה, אך לא אי סבילות למזון. עם זאת, ישנה בדיקת נשיפה המיועדת לזיהוי רגישות ללקטוז, סוכר החלב.
בהנחה ועברתם בדיקות אלרגיה שחזרו שליליות אך עדיין חשים אי נוחות, השלב הבא יהיה להוריד מהתפריט היומי את המזונות השכיחים הגורמים לאי סבילות למזון: חלב, ביצים, בוטנים, שומשום, אגוזים, חיטה, סויה, דגים ופירות ים. אז מתחילים לנהל יומן תזונתי, רושמים כל מה שאוכלים בכל יום ושמים לב האם מופיעים תסמינים של הפרעות במערכת העיכול. אז, אם אכן מרגישים הקלה, מתחילים להחזיר כל שלושה ימים את אחד מהמזונות שהורדנו, בנפרד, כל פעם מזון אחר. בהנחה ומבחינים בחזרה של התסמינים לאחר תוספת של מזון מסוים, סביר להניח שזהו המזון המצביע על אי סבילות מזון. מומלץ מאד לערוך את הבדיקה הזו בליווי של אנשי מקצוע על מנת להימנע מחוסרים תזונתיים.
ישנן גם חברות פרטיות המשווקות בדיקה לרגישויות במזון בשיטות שונות. הרגישויות למזון השכיחות ביותר הן ללקטוז, סוכר החלב, לפרוקטוז, סוכר הפירות, ולגלוטן, חלבון הנמצא בדגנים רבים. אך אי סבילות למזון יכולה להיגרם מצריכה של כל מזון.

מה הם התסמינים לאי סבילות או רגישות למזון?

התסמינים לרגישות למזון הם משתנים בין אנשים, פוגעים במערכות שונות בגוף, באיברים שונים ובזמנים שונים. חלק מהאנשים לא יחוו תסמינים אלא אם כן צרכו כמות גדולה במיוחד מהמזון הבעייתי. התסמינים גם עלולים להופיע לאחר זמן רב מרגע הצריכה של המזון, מה שמקשה עוד על אבחון הרגישות. מעבר לכך, התסמינים המאפיינים רגישות למזון הם תסמינים שכיחים המעידים על מספר גדול של מצבים.
תסמינים שבאים והולכים ללא סיבה ישירה מעידים, לרוב, על רגישות למזון. התסמינים הבולטים לרגישות למזון כוללים:

  • נזלת אלרגית, סינוסים סתומים, הצטננות תדירה.
  • עייפות כרונית, כאבי ראש, עצבנות, התקפי מיגרנה, עיגולים שחורים ושקיות מתחת לעיניים
  • בעיות עיכול, עצירות, יציאות לא סדירות, שלשולים, אפטות, חוסר נוחות בבטן, צרבת, גיהוקים, כאבי בטן, נפיחות, תחושת כבדות, גזים.
  • אנמיה, קושי בריכוז ותחושת ערפול.
  • בעיות עור: פריחות, דרמטיטיס, סרפדת, אקנה, פסוריאזיס.
  • השמנת יתר, עלייה במשקל, בצקות.
  • אבנים בכיס מרה
  • כאבים בגוף: כאבים נודדים, כאבים במרפקים, פיברומיאלגיה.
  • עקצוצים בלשון, נפיחות בשפתיים.
  • הופעת אלרגיות שהן לא אלרגיות למזון.
  • דרמטוגרפיה (Dermatographia) – תסמין שבו לחץ עדין ושריטות קלות על העור גורמים לסימנים אדומים שנשארים לזמן רב.
  • מחלות מעי דלקתיות ומחלות אוטואימוניות.

 

איך מטפלים במצב של רגישות למזון?

הטיפול העיקרי והאפקטיבי ביותר הוא הימנעות מהמזון הגורם לרגישות ולאי סבילות למזון. לאחר שאבחנו את המזון הבעייתי, יש לנפות אותו מהתזונה היומית שלנו. מומלץ, במקביל, לבצע ניקוי גוף פנימי ולחזק את הגוף מההשלכות של התסמינים.
חשוב לקחת בחשבון שהפסקת צריכה מוחלטת של מזונות מסוימים עלולה לגרום לתסמיני גמילה ותשוקה חזקה דווקא למזונות אלו. בחלק מהמקרים ניתן לטפל ברגישות למזון בעזרת אנזים חליפי, אך הטיפול היעיל ביותר יהיה הימנעות.

לסיכום, ההמלצה הכי טובה היא להקשיב לגוף בזמן שאוכלים. לאכול בנחת, תוך מתן תשומת לב לאוכל שנכנס לנו לגוף ולהרגשתנו הכללית, זה המפתח לאיתור נכון של תסמינים והמזון הגורם לרגישות למזון. מכיוון שתסמינים המעידים על אי סבילות למזון משותפים למגוון של תופעות ומצבים, רצוי מאד לגשת לאבחון ולטיפול בליווי של צוות מקצועי שיכוון ויאבחן.

לאיבחון רגישות למזון השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

חפשו מטפלים במערכת העיכול:

רועי קצב

מקים את "קליניקה כחודו של מחט". מטפל ברפואה סינית ומרצה במכללת רידמן. עבר התמחות בסין...

יעל אבנון

נטורופתית מוסמכת ומומחית לאבחון בדיקות דם עפ"י מדעים מדויקים. בעלת ניסיון של 20 שנה בטיפול...

חגית צפוני

חגית צפוני בת 45, נשואה + 3 ילדים נטורופתית והרבליסטית במקצועי . למדתי 4 שנים...

אופיר שגב פרימן

דיקור, שיטת NAET, רפואה סינית, רפואת תדרים, שיטת הבריאות הטבעית...

עידן בוקשפן

מטפל במגע ואמן לחימה. בוגר מכללת תמורות לרפואה משלימה ובעל תעודת הוראה ממכון וינגייט. אדם...

רפאל רוזנסקי

רפאל רוזנסקי (M.Sc., Dip.Ac), מטפל בדיקור סיני, מקים מרפאת רפאל. חבר באגודה הישראלית לריפוי סיני...

אולי יעניין אותך גם

מומלץ לקרוא גם

קודם
הבא