כאבי בטן הם תופעה שכיחה שברוב המקרים אינה מצריכה טיפול מיוחד או השגחה רפואית. עם זאת, חשוב לזכור שהבטן מכילה כלי דם גדולים וגם כמה איברים חיוניים ולכן כל תחושה חריגה מחייבת התייחסות ואבחון. בכתבה הבאה, נסקור היבטים שונים של כאבי בטן, נדגיש לאילו סימנים כדאי לשים לב ומה הפירוש שלהם, ונכווין לטיפול יעיל.
פרפרים בבטן, מתח, התרגשות או מנה שפשוט לא היינו צריכים להזמין, הם גורמים שגרתיים לכאבי בטן. כאבים שיחלפו בדרך-כלל כשנירגע, אחרי ביקור בשירותים, או מקסימום אחרי כמה ימים שהגוף דורש כדי להתנקות מטפילים, חיידקים או וירוסים שתוקפים את מערכת העיכול.
הקלה על כאבים כאלו דורשת שינוי בתפריט ושימוש בתרופות סבתא, עליהם נפרט בהמשך.
במקרים קשים יותר, בהם הסרנו את החשד מהחומוס ולא נראה שהתאהבנו, ישנן אינספור סיבות לכאבי בטן. כדי שיהיה לנו מושג מה מתחולל בתוכנו, הבטן "זורקת" לנו רמזים ולכן כדאי להיות קשובים אליהם: אופי הכאב, המיקום המדויק שלו ואפילו התזמון – כולם מצביעים על כיוון מסוים.
כאבי בטן – אבחון עצמי
כדי להבין בדיוק במה מדובר, ניקח לדוגמא את ההבדל בין כאב בטן ש"נוחת" בפתאומיות לבין כאב הדרגתי: כאב בטן עז שמופיע לפתע ונמשך מספר שעות עלול לנבוע מאירוע תוך-בטני חמור כמו התנקבות כיב או קטע אחר של המעי, מה שעלול להצריך ניתוח דחוף. לעומת זאת, כאב בטן המתפתח בצורה הדרגתית, אופייני יותר לתהליך דלקתי באזור, למשל בכיס המרה או במעי הגס. מי שיוכל לקבוע בוודאות במה מדובר הוא כמובן, הרופא שלכם.
לוקיישן לוקיישן לוקיישן
מיקום הוא רמז ענק למקור הכאב מכיוון שכל אזור כואב בבטן יכול להצביע על בעיה באיבר תוך בטני מסוים. כך לדוגמא, כאב שמקורו בכיב קיבה יהיה ממוקם לרוב בבטן המרכזית העליונה וכאב שמקורו בדלקת חריפה של התוספתן (אפנדיציטיס), יתבטא לרוב בכאבים בבטן התחתונה בצד ימין. הנה עוד כמה דוגמאות שקושרות בין כאבים באזורים שונים בבטן למקור הפוטנציאלי שלהם.
כאבים בבטן התחתונה
כאבים באזור זה יכולים להצביע על דלקת סעיפים במעי הגס ובעיות גניקולוגיות (כמו אנדומטריוזיס, דלקת כרונית באגן או ציסטות בשחלות). גורמים אפשריים נוספים:
דלקות בדרכי השתן
זיהומים שכיחים יותר אצל נשים ולעיתים קרובות מופיעים לאחר קיום יחסי מין. מלבד כאבי בטן חזקים, ייתכן כאב או צריבה בעת הטלת שתן והטיפול נעשה בעיקר באמצעות אנטיביוטיקה.
כדי למנוע דלקות כאלו, יש להקפיד על אכילת מזונות עשירים בוויטמין C כמו חמוציות ופירות הדר שהופכים את השתן לחומצי יותר ומקשים על קיומם של חיידקים.
כאב אגני כרוני
כאבי בטן תחתונה שחוזרים על עצמם בתדירות גבוהה בקרב נשים, יכולים להצביע על כאב אגני כרוני מוגדר. הסימפטומים העיקריים הם כאב חמור וקבוע באזור האגן, כאבים חדים, התכווצות בבטן, כאב בקיום יחסי מין, כאב בעת מתן שתן או יציאה, כאב לאחר ישיבה ממושכת וכאב המחמיר לאחר עמידה ממושכת.
תהליך האבחון ואיתור הסיבה לכאב עלול להימשך זמן רב וברוב המקרים ניתן להגיע לתכנית טיפול, שתפתור או תקל באופן משמעותי על הכאב.
כאבי בטן עליונה
כאב בצד השמאלי של הבטן העליונה מעיד בדרך כלל על טחול מוגדל בעוד שכאב בצד הימני של הבטן העליונה, יכול לנבוע מבעיות כיס מרה או צהבת.
כאבי בטן עליונה עלולים להופיע גם בשל פגיעה, אי תפקוד או מחלה של אחד מהאיברים הממוקמים באזור – וושט, קיבה, לבלב, כיס מרה, כבד או תריסריון. למשל: כיבים פפטיים הממוקמים בתריסריון או בקיבה המאופיינים בבחילות וכאבי בטן, אליהם יכולים להתלוות גם הקאות.
כאב בצד שמאל של הבטן
בצד השמאלי התחתון של הבטן, ממוקם החלק האחורי של המעי הגס. בקרב חלק מהנשים, זהו גם המיקום של השחלה השמאלית. כאב קטן באזור אינו מקור לדאגה ברוב המקרים ועשוי לחלוף מעצמו בתוך יום או יומיים.
במקרה של כאב מתמשך, ישנה סבירות שהגורם הוא דיברטיוליטיס, שקיות קטנות שנוצרות כתוצאה מלחץ על אזורים חלשים במעי הגס. זוהי תופעה נפוצה, במיוחד לאחר גיל ארבעים, כאשר הגורמים העלולים לגרום להתפתחות הדלקת הם נפיחות וזיהום.
בנוסף, חלק מהגורמים הנפוצים ביותר לכאבי משני בצד הבטן התחתונה הם: גזים, קלקול קיבה, ושלבקת חוגרת. אצל נשים נוספים לרשימת הגורמים פיתול שחלות, היריון חוץ רחמי ומחלת דלקת האגן (PID).
כאבי בטן עליונה
כאבי בטן עליונה עלולים להיות קבועים או מזדמנים ולנבוע ממספר גורמים, למשל זיהום הנגרם מחיידקים, וירוסים וטפילים. כדי לשלול זיהומים פעילים, מומלץ לבצע בדיקות דם יסודיות.
הגורם הבעייתי ביותר לכאבים בקיבה העליונה הוא מחלות קשות כגון גידולים ממאירים העלולים לגרום לכאבים בכל אזור הקיבה. כדי לשלול את האפשרות הזו, יש צורך בביצוע אבחון מקיף.
עניין של זמן
עיתוי הוא נתון נוסף שיכול להסביר מה עובר על הבטן שלנו. כדי להמחיש, ריכזנו כמה סיבות נפוצות לכאבי בטן בבוקר ובלילה.
כאבי בטן בבוקר
אולקוס (כיב קיבה)
התופעה הקרויה גם כיב פפטי, היא פצע ברירית שמצפה את הקיבה ואת התריסריון והתסמין העיקרי שלו הוא כאבי בטן.
אם אתם מעשנים, חובבים אלכוהול וקפאין או אם שוכן בגופכם החיידק הליקובקטר פילורי, אתם מגדילים את הסיכוי לחלות באולקוס.
אם אכן אובחנתם כחולי אולקוס, ישנם שני סוגי טיפול, בהתאם להימצאות או אי המצאות של חיידק הליקובקטר פילורי:
הימצאותו של החיידק דורשת טיפול להפחתת החומצה בקיבה (בכדי לאפשר את ריפוי הכיב) בשילוב טיפול באנטיביוטיקה.
אי הימצאותו של החיידק דורשת טיפול באמצעות נוגדי חומצה בלבד.
דלקת המעי
הכוונה לזיהום הקיבה והמעיים, כאשר הסימפטומים השכיחים ביותר הם כאבי בטן ושלשולים תכופים, ולעיתים גם הקאה. דלקת המעי היא מחלה שכיחה מאד (עלולה לפגוע בחמישית מהאוכלוסייה מדי שנה) ומדבקת מאוד, המועברת באמצעות מעבר החיידקים או הנגיפים המזהמים מהצואה אל חלל הפה (בדרך כלל על ידי מגע יד). על מנת למנוע הדבקה בדרך זו, יש להקפיד על רמת ניקיון גבוהה בדגש על רחיצת ידיים במים פושרים ובסבון לאחר כל ביקור בבית השימוש.
אלרגיה למזון
התופעה מתרחשת כשהמערכת החיסונית מגיבה באופן מוגזם למזון. התסמינים עלולים להופיע גם בחשיפה לכמות זעירה של מזון – לעיתים מגע שפתיים בלבד מעורר תגובה מסכנת חיים.
אלרגני המזון השכיחים ביותר הם החלבונים הנמצאים בחלב פרה, ביצים, שומשום, בוטנים, דגים, פירות ים ואגוזים. ישנם גם מקרים בודדים של אלרגיה לסויה, חיטה ומזונות אחרים כמו כוסמת או פירות טרופיים.
תסמיני האלרגיה למזון נראים בדרך כלל על העור בצורת חבורות אדומות, גירוי ונפיחות. ישנם גם תסמיני קיבה ומעיים הכוללים הקאה ושלשול.
כדי לאבחן אלרגיה למזון, יש לקשר בין המזון שאתם אוכלים לבין תכיפות התגובה האלרגית, חומרתה ואופי התסמינים. השיטה הטובה ביותר היא פשוט הימנעות ממרכיבים הגורמים לתופעה.
כאבי הבטן שלך מחמירים? אנחנו מזימינים אותך להשאיר פרטים ונחזור בהקדם
כאבי בטן בלילה
גזים
אחת התופעות הנפוצות בעולם, מאופיינת בכאבים במרכז הבטן. אם אתם סובלים מהבעיה בתדירות גבוהה, מומלץ להיוועץ עם רופא כדי לשלול אפשרות של גורם חריג ולזכור כי ברוב המקרים ניתן להשיג הקלה באמצעות שינויים בתזונה ובאורח החיים.
- לאחר ששללתם בעיה רפואית, עומד לרשותכם מגוון אדיר של פתרונות, אותם ניתן לחלק לכמה קטגוריות:
כדורים ללא מרשם (חלקם על בסיס פחם פעיל שסופח את הגזים). - תרגילי תנועה – ברחבי הרשת תוכלו למצוא מגוון תרגילים שמסייעים לגוף להיפטר מתחושת נפיחות בטנית ומגזים כלואים בבטן. את התרגילים ניתן לבצע בבית או להניע את הגוף במסגרת טיפולי רפואה אלטרנטיבית – רפלקסולוגיה, שיאצו, דיקור סיני ועיסוי רפואי הוליסטי.
- תוספי תזונה (אנזימי עיכול או פרוביוטיקה).
- תרופות סבתא – מריחת ערק על הבטן (וגם צ'ייסר), פטרוזיליה בתה ושתייה של זרעי שומר טחונים ביחס של כפית לחצי כוס מים הן שיטות שעוברות מדור לדור.
תסמונת המעי הרגיז (IBS)
התסמונת מאופיינת בעצירות ושלשולים לסירוגין, כאבי בטן ונפיחות של הבטן, כמו גם התכווצויות בבטן.
למרות הפגיעה באיכות החיים והקושי בתפקוד היומיומי, נציין כי התסמונת אינה מסוכנת ואינה מרמזת על מחלה קשה.
במרבית המקרים, הטיפול נעשה באמצעות שילוב של כמה אמצעים: התאמת דיאטה נכונה, פעילות גופנית סדירה, הפחתה של גורמי לחץ בחיי היומיום ובמידת הצורך, טיפול תרופתי.
מדוע מתפתחת התסמונת? בין ההשערות נכללים שינויים בדפוס הפעילות של שרירי דופן המעי, תקשורת לקויה בין מערכת העצבים המרכזית לבין עצבי מערכת העיכול ואף שינויים הורמונליים היכולים להשפיע על תפקוד המעיים.
דיברטיוליטיס
אותן שקיות קטנות שנוצרות כתוצאה מלחץ על אזורים חלשים במעי הגס, עליהן הרחבנו בפסקה המפרטת גורמים אפשריים לכאב בצד שמאל הבטן.
איך להעביר כאב בטן?
במקרה של כאבי בטן שגרתיים, למשל כתוצאה מקלקול קיבה, מערכת העיכול שלנו דורשת שנקל עליה כמה שיותר. שינוי תפריט ורקיחת תרופות סבתא, יסייעו לכם לעשות זאת.
שינוי תפריט
כל מי שחווה כאבי בטן, יודע שאפילו המחשבה על מנות חריפות ומתובלנות מגבירה את הכאב. אז מה לאכול כשיש כאבי בטן?
● מרק צח מעוף או מירקות – הימנעו מתבלינים, למעט מלח.
● אורז לבן ופשוט – מומלץ יותר מאורז מלא בזכות כך שהוא מסייע במקרה של שלשולים ומספק לגוף את האנרגיה הדרושה לו.
● בננות – בשונה מפירות אחרים, בננות עדינות מאוד כלפי מערכת העיכול שלנו. בנוסף, הן מכילות הרבה אשלגן, אותו אנחנו מאבדים במקרה של שלשולים והקאות.
● צנימים מלחם לבן פשוט – מומלץ להקפיד כיוון שלחם מקמח מלא עתיר בסיבים תזונתיים מעמיס על מערכת העיכול.
● תפוחי עץ אפויים, עדיף בצורת מחית – עשירה בערכים תזונתיים ונספגת בקלות.
ממה מומלץ להימנע?
אוכל חריף, תבלינים, חמוצים ושימורים, פירות וירקות טריים, מוצרי חלב, אוכל שומני וביצים (במיוחד לא חלמונים בשל השפעתם על ייצור המרה בגוף).
- הנה עוד כמה הנחיות שחשוב ליישם בתכנון התפריט, בכדי שלא להעמיס על מערכת העיכול:
- הקפידו על מנות קטנות – עדיפות כמה מנות קטנות ביום מאשר ארוחות גדולות
- הכינו לעצמכם מזונות בעלי מרקם רך ואפילו נוזלי. אם לא עלה בידיכם, הקפידו ללעוס היטב את המזון.
- מזון פושר מקל גם הוא על מערכת העיכול ולכן מומלץ לחמם את האוכל לטמפרטורת הגוף, כלומר 36-38 מעלות.
רקיחת תרופות סבתא לכאבי בטן
הנה כמה תרופות שאפשר להכין בקלות בבית:
ג'ינג'ר
מקור עשיר לחומרים אנטי דלקתיים וחומרים נוגדי חמצון. אכילת ג'ינג'ר טרי בעת כאבי בטן או התכווצויות יכולה להקל על הכאב. בנוסף, ניתן להוסיף קוביות ג'ינג'ר טרי לכוס תה ירוק בבוקר ובערב.
מי מלח חמים
הפתרון שמסייע בדרך כלל לכאבי גרון, יכול לעזור גם במקרה של כאבי בטן: הוסיפו כפית שטוחה של מלח לכוס מים חמים, ערבבו עד המסה מלאה של המלח ושתו במהירות.
חומץ תפוחים
רכיב המשמש כמחטא ומנקה טבעי, מסייע לספיגת חומרים מזינים ומונע קשיי עיכול, ולכן מעולה לכאבי בטן! הוסיפו 2-3 כפיות חומץ תפוחים לכוס מים חמים או קרים, ערבבו היטב ושתו בטרם ארוחה.
נענע – לא רק בתה!
לעיסת עלי נענע תקיז את המיץ ישירות למערכת העיכול. מומלץ לבצע פעמיים-שלוש ביום.
מי לימון
לימון הוא עוד מרכיב שיכול לשמש כתרופה לכאבי בטן: סחטו כ-3 כפיות מיץ לימון טרי לכוס מים פושרים, ערבבו היטב ושתו פעמיים-שלוש ביום.
כאבי בטן בהיריון
כאבי בטן במהלך ההריון יכולים להתרחש ממגוון סיבות, חלקן אופייניות לתקופת הריון ספציפית, בעוד שאחרות מחייבות בדיקה רפואית מיידית.
כאבי בטן בחצי הראשון של ההריון
במהלך התקופה, חלים בגוף שינויים פיזיולוגיים והרחם גדל. מתיחה של הרחם ושל הרצועות המחברות את הרחם לאגן עלולות ליצור כאבים לא חזקים המדמים לעיתים כאבי מחזור. במידה והכאבים משמעותיים, מטרידים ומפריעים לתפקוד, או אם הם מלווים בתופעות נוספות כמו דימום נרתיקי, מומלץ לפנות לבדיקה.
גורם אפשרי נוסף לכאבי בטן בתחילת ההיריון היא הפלה מאיימת שפירושה דימום המופיע ב-20% מההריונות וברוב המקרים, אינו מסכן את העובר (בעיקר אם נצפה עובר עם דופק). הדימום נובע מההשרשה או מצוואר הרחם.
בנוסף, כאב בטן היא תלונה שכיחה גם במקרים של הריון חוץ רחמי.
כאבי בטן בחצי השני של ההיריון
תחושה של התכווצויות של הרחם, אופיינית לחציון השני של ההיריון. במידה ומדובר בתחושה של התקשויות לא סדירות, לא כואבות ולא תכופות, סביר שמדובר בהתכווצויות "ברקסטון היקס" (צירים מדומים) שהם תופעה נורמלית בשלב הזה בהריון.
אם ההתכווצויות כואבות, מופיעות לעיתים תכופות ומפריעות לתפקוד, יש לפנות לבדיקה כדי לשלול צירים מוקדמים, במיוחד לפני שבוע 34.
סיבות אפשריות נוספות לכאבי בטן בחצי השני של ההריון הן היפרדות שליה המלווה לרוב בדימום נרתיקי, קרע של הרחם (מתרחש במרבית המקרים בקרב נשים שעברו ניתוח קיסרי או פרוצדורות ניתוחיות אחרות ברחם כמו הוצאת שרירנים) וזיהום תוך רחמי שבו הכאב מרוכז בדרך־כלל בבטן התחתונה והמקור שלו ברחם.
כאבי בטן אחרים בהריון
במהלך ההיריון הגוף עובר שינויים רבים אולם לא כל כאבי הבטן במהלך התקופה קשורים להיריון. חלק מהסיבות לכאבים עלולות להיות גניקולוגיות, למשל תסביב שחלתי שגורם לכאבים בבטן התחתונה. לא תמיד ניתן לאבחן את המקרה בשל קושי בהדמיה של השחלות, אך כאשר קיים חשד גבוה, יש צורך בהתערבות ניתוחית דחופה כדי למנוע נזק תמידי לשחלה.
סיבה גניקולוגית נוספת היא פקיעת ציסטה שחלתית או דימום תוך־בטני.
כאבי בטן מסיבות שאינן גניקולוגיות, עלולים להיות תוצאה של דלקות בדרכי השתן, שמתרחשת לעיתים קרובות יותר בהיריון.
סיבות נוספות:
- מחלת מעיים חריפה כמו גסטרואנטריטיס או דלקות מעיים כרוניות, בהן עלולים להתלוות לכאב שלשולים, בחילות ו/או הקאות.
- דלקת תוספתן חריפה, תאופיין לרוב בכאבים בבטן הימנית התחתונה בליווי סימני זיהום.
- כאבים הקשורים לדרכי המרה או לכיס המרה, כמו זיהום או אבנים בדרכי המרה. הכאבים מתרכזים במקרים אלו, בבטן הימנית העליונה.
- דלקת כבד.
- חסימת מעיים.
לסיכום
כאבי בטן יכולים להתרחש במגוון אדיר של צורות – בשעות שונות, בתקופות מסוימות, ובהתמקדות באזורים ספציפיים. בעוד שברוב המקרים הכאבים חולפים מבלי צורך בטיפול רפואי, מנינו כמה מקרים קשים יותר על מנת לתת לכם מושג ולא פחות חשוב, להזכיר שכאבי בטן יכולים להעיד על בעיה ברמות חומרה שונות. כשהבטן שלנו כואבת, היא מנסה להגיד לנו משהו ועל כן כדאי להיות עירניים לכאב ולסימנים שיכולים להצביע על הסיבה להיווצרותם.