הוא מפדח, גורם לאנשים לתפוס מכם מרחק ולפי התלמוד משמש עילה לגירושין! אז מה גורם לריח רע מהפה, כיצד נפטרים מהצרה הזו והאם יש דרך לבדיקה עצמית? כל התשובות בפנים
ריח רע מהפה הוא לעיתים מצב זמני, אופייני לשעות הבוקר או כזה שנוצר בעקבות אכילת מנה שכוללת כמות מופרזת של שום.
הבעיה הגדולה יותר היא כשמדובר במצב כרוני, כלומר בריח שנשאר גם לאחר צחצוח שיניים, לעיסת מסטיק, העברת חוט דנטלי ואפילו גרגור מי פה.
בשפה המקצועית, התופעה הזו מכונה בשם "הליטוזיס" או "באשת הפה" ואם גם אתם סובלים ממנה אולי ינחם אתכם לדעת, לפני הכול, שאתם לא לבד: 1 מתוך 4 אנשים סובל מהליטוזיס והריח הרע הוא אחד מ-3 הסיבות הנפוצות ביותר לפנייה לרופא שיניים.
למה זה בכלל קורה?
מקור הריח הרע בפה ברוב המקרים (90%-85%) נובע מהפה עצמו ולא ממערכת העיכול (למעשה, ריח רע שמקורו בקיבה נאמד בכ-1% בלבד!).
את הסיבות האפשריות להיווצרות הריח הרע ניסחנו באמצעות שאלות, כך שתשובה חיובית על אחת מהן תספק לכם רמז אפשרי על מקור הבעיה, אם אתם סובלים ממנה:
1. האם אתם מקפידים לשמור על היגיינת פה?
אי הקפדה על צחצוח שיניים ועל שימוש בחוט דנטלי גורמים לכך שחלק מהאוכל שהכנסנו לפה נשאר בין השיניים. החיידקים שמפרקים את החלבונים שבמזון יוצרים שכבת פלאק שמגרה את החניכיים וזה מוביל לדלקות בליווי ריח רע מהפה. מאותה סיבה, אם יש בפה שלכם שתלים, תותבות, כתרים וגשרים לשיניים, יש להקפיד לנקות אותם היטב ובאופן תדיר.
2. יכול להיות שיש לכם חורים בשיניים, מחלת חניכיים או דלקות בחלל הפה?
אם אתם חושדים שכן, פנו בדחיפות לרופא השיניים.
3. האם אתם סובלים מיובש כרוני בפה?
אחד התפקידים החשובים של הרוק בפה הוא להסיר את החלקיקים שיוצרים ריח לא נעים, מה שמסביר מדוע מי שסובל מיובש הוא בעל סיכוי גבוה לסבול מהליטוזיס.
ממה נוצר יובש כרוני? בעיות בבלוטות הרוק, נטילת תרופות מסוימות או מחלות. בנוסף, נספר כי בחודשי הקיץ הסיכוי ליובש עולה בעקבות הנטיה של החום הכבד לייבש את הפה.
4. האם אתם מעשנים?
אם עניתם עניתם בחיוב כדאי שתדעו שהרשימה הארוכה של נזקי העישון כוללת גם ריח רע מהפה "הודות" לעידוד מחלות חניכיים.
5. האם אתם מקפידים על התזונה שלכם?
תפריט המכיל כמות רבה של חלבונים לעומת כמות מצומצמת של פחמימות וגם ממתקים, שום, בצל ותבלינים חריפים עלולים להיות הגורם שהופך מפגשים חברתיים לאירוע מביך.
בהזדמנות זו, שימו עין על כמות האלכוהול והקפה. צריכה אינטנסיבית עלולה להוביל לריח רע בעקבות ייבוש הפה.
6. האם אתם משתמשים בתרופות?
לצד התועלת וההקלה בזכות תרופות לתעוקת לב, כימותרפיה או כדורי הרגעה, חשוב לדעת שהפירוק שלהן משחרר כימיקלים שגורמים לריח רע בנשימה.
בנוסף לכל אלו, ריח רע מהפה יכול לנבוע גם מהאף וממערכת הנשימה בשל סינוסיטיס, דלקת בסינוסים של האף. מדובר בזיהום בחלל האף כתוצאה מחדירת גוף זר, או אבנים שנוצרות בשקדים ומתכסות בבקטריה שיוצרת את הריח.
לא חייבים לחיות עם ריח רע מהפה! לקבלת מידע על אפשרויות הטיפול השאירו פרטים ונחזור אליכם
איך תדעו אם יש לכם ריח רע מהפה?
רבים מאיתנו מסתובבים בעולם תוך כדי שהם תוהים האם יש להם ריח רע מהפה. מעניין לדעת אגב, שלא פחות מ-15% בטוחים שמפיהם נודף ריח רע למרות שלמעשה הוא לא קיים. לתופעה הזו אפילו יש שם: הליטופוביה. בנוסף, טעות נפוצה היא לחשוב שטעם רע בפה (מתכתי, חמוץ וכו'), אומר שהבל הפה שלנו מסריח. אז איך מגלים את התשובה האמיתית? הנה כמה אפשרויות:
1. היעזרו באדם קרוב: מי שעומד במרחק של 10 סנטימטרים מכם, בזמן שאתם מדברים, יוכל לבטל או לאשר את הספק שלכם.
2. בדיקה עצמית: לקקו את האמה באזור מפרק היד, תנו למקום להתבייש והריחו את האזור. אם עולה ממנו ריח רע, ייתכן שאתם סובלים מבאשת פה.
3. היעזרו בהלימטר (Halimeter) מכשיר לבדיקת ריח רע מהפה המצוי בחלק ממרפאות השיניים, מודד את כמות מולקולות הגופרית מאזורים שונים בחלל הפה ומעניק תוצאות מהימנות.
זה המקום לציין כי בשל השינויים בעוצמת ריח הפה לאורך היום, ייתכן שתצטרכו לבצע כמה בדיקות במשך היום כדי לוודא שמדובר בבעיה כרונית.
סובלים מריח פה רע? זה מה שאתם צריכים לעשות:
ראשית, הקפידו על ביקור תקופתי אצל רופא שיניים ואצל השיננית כדי למנוע עששות ואבנית שגם הן, כמו שהבנתם, לא עושות טוב לריח הפה שלכם. במקרים שאינם מצריכים ביקור רופא, הפתרון לריח רע מהפה הוא עניין של "תחזוקה":
1. שלבו מזונות קשים ובעלי סיבים בתפריט
לחם שאור, אגוזים וכו' מנקים את גב הלשון וכפועל יוצא מונעים ריח רע וגם תורמים בריאותית.
2. הימנעו מצום ממושך
הקפידו להכניס לגוף מזון קל כל 2-3 שעות.
3. השתמשו במנקה לשון לפחות אחת ליום
מנקה לשון ייעודי מסיר כמות ניכרת של חיידקים רעים והמשמעות, בין השאר, היא הבל פה משופר.
4. שמרו על היגיינת פה
שמרו על איכות הפה (ועל הריח שיוצא ממנו) באמצעות צחצוח יעיל לפחות פעמיים ביום ושימוש בחוט דנטלי או קיסמים.
5. הכניסו שטיפות פה לשגרה שלכם
שטיפות פה יכולות לחולל הבדל משמעותי. כדי להימנע מלייבש את הפה, הקפידו לבחור בסוגים שאינם מכילים אלכוהול!
ד"ש מסבתא
לצד הפתרונות שמנינו עד כה, הנה כמה תרופות סבתא שמנטרלות את התופעה באמצעות פתרונות טבעיים:
● נענע – לעיסה של עלים טריים במהלך היום, מסייעת לנטרל ריח רע לטווח ארוך. השיטה הזו עובדת גם עם בזיליקום, רוזמרין ופטרוזיליה שהיא גבוהה מאוד בכלורופיל. לעיסת כמה גבעולי פטרוזיליה טבולים בחומץ יביאו להקלה מיידית. אם תבלעו את העלים בתום הלעיסה, הם יתעכלו וימשיכו לספק רעננות בנשימה לזמן ממושך.
● סודה לשתייה – כדי להפחית את החומציות בפה, הקפידו לצחצח שיניים עם סודה לשתייה בכל יומיים – פשוט פזרו על מברשת השיניים הלחה סודה לשתייה או טבלו מברשת שיניים עם משחה בתוך האבקה. מלבד נטרול ריחות רעים, הסודה לשתייה תבריק את השיניים.
● גרגור מלח – ערבבו כפית מלח בכוס מים וגרגרו במשך 30 שניות בחלל הפה.
● חומץ תפוחים – הקפידו לשתות כף חומץ תפוחים לפני ארוחות.
● אגוזי לוז – לעסו באיטיות אגוזי לוז עד שיספגו את הריח הרע שבפה.
● קינמון – מצצו חתיכה קטנה של קליפת קינמון במשך היום, כדי להקל על ריח רע.
לסיכום
ריח רע מהפה היא תופעה מוכרת בקרב מבוגרים וילדים כאחד. כנגד אי הנעימות שהיא יוצרת ישנו מספר לא מבוטל של פתרונות. כדי לדעת איזה פתרון הוא המתאים ביותר עבורכם, יש לוודא תחילה שהבעיה כרונית ושלא מדובר בעניין שיכול לחלוף באמצעות צחצוח שיניים פשוט. אם אכן מדובר בבעיה כרונית, שילוב של ביקור אצל רופא שיניים ו"תחזוקה" באמצעות הפתרונות שמנינו מהווה פתרון יעיל ברוב המקרים.