מתנות קטנות: מי אתן אפטות, ולמה אתן כאן?

postview
timetoread
3 דקות
מתנות קטנות: מי אתן אפטות, ולמה אתן כאן?

הן קטנטנות, כואבות ותמיד צצות ברגע הלא נכון – אנחנו מדברים על אפטות כמובן. בכתבה הבאה ננסה להבין ממה הן נגרמות, מה הן דרכי המניעה היעילות ביותר, איך ניתן להקל על הכאב, ובאילו מקרים המטרד הזעיר עלול להצביע על בעיה רפואית אחרת

אפטה, כידוע לרוב האנשים, היא פצע פתוח, קטן ומטריד בחלל הפה, מוקף אדמומיות ובמרכזו נוזל לבן-צהבהב. אפטות הן הסוג הנפוץ ביותר של פצעים בפה, ומעל 20% מהאוכלוסייה יסבלו מהתופעה לפחות פעם אחת בחייהם.
גודל הפצעים הוא בין 3-10 מ"מ והם נוטים להופיע בריריות השונות של חלל הפה, בעיקר בחניכיים הפנימיים, בבסיס השיניים, בלשון ובמקומות שונים בלוע.

 

אפשר לטפל באפטות שלכם - השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

איך אפטות נולדות?

ההשערה הרווחת היא כי הסיבות העיקריות להתפרצות של אפטות הן פיזיולוגיות וכי הגורמים העיקריים למטרד הם מצבי מתח ולחץ נפשי, מחסור בשעות שינה, היגיינה דנטלית לקויה, שינויים הורמונליים, היחלשות המערכת החיסונית (בייחוד מחסור בויטמין B12), וכן מחלות של מערכת העיכול, מחלות אוטואימוניות ומחלות זיהומיות (כמו הרפס למשל).

אפטות עשויות להתפתח גם כתוצאה מטראומה מקומית הפוגעת בריריות הפה, כמו נשיכת הרקמות, שן שבורה, מחלת חניכיים, צחצוח שיניים לא נכון או שימוש במוצרים דנטליים לא מתאימים. במקרים קיצוניים עשוי להיווצר במקום כיב כרוני.
עוד גורם בעל השפעה הוא תזונה לקויה: צריכה גבוהה של מאכלים בעלי חומציות גבוהה, מזונות מעובדים ומוצרי חלב עשויה לעודד את התפתחותן של אפטות בחלל הפה, כמו גם אכילה של מזון חם או חריף מאוד ושתיית משקאות רותחים באופן קבוע.

טיפול מומלץ באפטות

היות והסיבות להופעת האפטות הן מגוונות, לא קיימת כרגע תרופה המרפאת את הפצעים עצמם, אלא רק טיפול שמטרתו הקלת הכאב והתסמינים.
אחת הדרכים להקלה על הכאב היא נטילת משככי כאבים ללא מרשם רופא אחת לכל כמה שעות (כמובן שיש להקפיד שלא לחרוג מהמינון המקסימלי המותר ליממה). אפשרות נוספת היא מריחת תכשירים מאלחשים לחלל הפה או סטרואידים מקומיים לפי מרשם רופא.
גם הרפואה האלטרנטיבית מציעה כיום מגוון תכשירים טבעיים להקלה על כאב מקומי בחלל הפה, אותם תוכלו למצוא בבתי המרקחת ללא מרשם.

ומה לגבי חלב עזים, אתם שואלים?
ובכן, זוהי בהחלט אחת מתרופות הסבתא העתיקות והידועות ביותר. עם זאת, על-פי הרפואה המודרנית, אין שום הוכחה ליעילותו של חלב עזים בהעלמה או מניעה של אפטות (סליחה שניפצנו לכם את המיתוס).
לעומת זאת, גם סבתות וגם רופאים ממליצים על גרגור מי מלח ברחבי הלשון והחיך מספר פעמים ביום, כדי לחטא את חלל הפה.

אפטות חוזרות ולא עוזבות
ומה קורה כשהאפטות מסרבות להיעלם, או ממשיכות לצוץ פעם אחר פעם?
כ-10% מהישראלים סובלים מ"תסמונת אפטוטית חוזרת", או RAS (בשמה המלא Recurrent Aphthous Stomatitis).
במקרה כזה, הטיפול הטוב ביותר הוא מניעתי: שמירה על היגיינת הפה והימנעות ממגע בפה ובשפתיים בידיים לא שטופות יכולים לעזור למנוע את הופעת האפטות. שימוש במשחת שיניים שאינה מכילה SDS (החומר הפעיל הנמצא בחלק ממוצרי ההגיינה) עשוי גם הוא לסייע במאבק נגדן.

אם כן, מתי אפטה צריכה לעורר את תשומת הלב שלנו?
אם האפטות אינן נעלמות במשך שבועיים ויותר, יש להיוועץ עם הרופא המטפל. במקרים מסוימים יתכן והאפטה מצביעה על בעיה חמורה יותר כמו מחלה כרונית או כשל במערכת החיסונית.
במקרים נדירים יותר יתכן ומדובר בגידול סרטני שמקורו בחלל הפה או על בלוטות רוק סמוכות, או בגרורה שמקורה באיבר אחר בגוף.
בכל מקרה, אל תקחו סיכונים מיותרים וקפצו לביקור אצל רופא המשפחה או רופא עור.

החיים ממשיכים

אז נכון – הן אמנם מכאיבות מאוד (במיוחד בזמן אכילה ושתייה) ובמקרים חמורים אף מקשות על יכולת הדיבור, אך אפטות אינן מדבקות וברוב המקרים (למעט אלו שציינו מעלה) הן חולפות מעצמן ואינן נחשבות מסוכנות.
ההמלצה שלנו? הישארו אופטימיים, והכי חשוב – על אף הכאב, הקפידו לשתות הרבה מים קרים כדי למנוע התייבשות.

 

אפשר לטפל באפטות שלכם - השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

חפשו מטפלים במערכת העיכול:

חגית צפוני

חגית צפוני בת 45, נשואה + 3 ילדים נטורופתית והרבליסטית במקצועי . למדתי 4 שנים...

טל זייץ

שמי טל זייץ, מטפל בדיקור סיני וצמחי מרפא, מוסמך מטעם האגודה הישראלית לריפוי סיני מסורתי...

יעל אבנון

נטורופתית מוסמכת ומומחית לאבחון בדיקות דם עפ"י מדעים מדויקים. בעלת ניסיון של 20 שנה בטיפול...

עידן בוקשפן

מטפל במגע ואמן לחימה. בוגר מכללת תמורות לרפואה משלימה ובעל תעודת הוראה ממכון וינגייט. אדם...

איה הוד ניקולא

שלום, שמי איה הוד ניקולא ואני מזכירה לאנשים שהם הרופא הכי טוב של עצמם ומנגישה...

רפאל רוזנסקי

רפאל רוזנסקי (M.Sc., Dip.Ac), מטפל בדיקור סיני, מקים מרפאת רפאל. חבר באגודה הישראלית לריפוי סיני...

אולי יעניין אותך גם

מומלץ לקרוא גם

קודם
הבא