הם לא נעימים, לפעמים אפילו כואבים, אבל כל אחד מאיתנו חווה אותם לפחות פעם בחיים: שלשולים. בכתבה הבאה נעסוק בסיבות לתופעה, מה הן דרכי ההתמודדות, ובאילו מקרים יש לפנות לטיפול רפואי.
הם יכולים להגיע במגוון סוגים, צבעים, ומרקמים, כל אחד חווה אותם מתישהו, אך בדרך כלל אין סיבה לדאגה.
שילשול נגרם כאשר האוכל והשתייה המתעכלים נכנסים אל המעי מהר מדי או בכמויות גדולות מדי, בלי לתת לגוף את האפשרות לספוג בחזרה את הנוזלים שבעיסת המזון, כך שההפרשות נשארות יחסית נוזליות. לעתים, דופן המעי אף מפריש במקביל נוזלים נוספים אל תוך הצואה, מה שהופך אותה דלילה יותר.
המעיים שלנו עשויים להיכנס למגננה הזו מהרבה סיבות: רגישות למזון או אכילת מזון מקולקל, צריכת אלכוהול מופרזת, וגם נגיפים, חיידקים או טפילים שהגוף מנסה (וברוב המקרים גם מצליח בעצמו) להיפטר מהם.
אמנם הגוף שלנו הוא מכונה חכמה ומשומנת שיודעת להילחם בגורמים עוינים, אבל זו לא סיבה שלא להיחלץ לעזרתו במאבק – הדבר החשוב ביותר הוא לשתות הרבה כדי לחדש את הנוזלים שיצאו מהמערכת, לפני שמכניסים אליו אוכל מוצק.
בנוסף, ישנם כמה משקאות ומזונות שצריכתם יכולה לסייע לעיכול.
אז מה כדאי (ומה ממש לא כדאי) לצרוך כאשר סובלים משלשולים?
הרבה רופאים יעידו שלרוב, כאשר לא מדובר במקרה חמור, יש כמה תרופות סבתא שיכולות לשפר את המצב ללא צורך בביקור בבית המרקחת.
מלבד צריכה מוגברת של מים (אותם ניתן להמתיק או להוסיף להם מלחים), מומלץ להכניס לגוף נוזלים נוספים כמו: מי אורז, מי גזר, מרק צח (ללא תיבול), מיץ סחוט טרי ללא חומר משמר, לימון סחוט בכוס מים, חליטות צמחים (קמומיל, מרווה, קינמון, זרעי שומר, זעתר), וחליטות קליפות פרי.
כל אלו אמנם מסייעים לעיכול, אך לא משביעים במיוחד, ואחרי שהתרוקנתם סביר להניח שתחושו רעב.
עכשיו אתם בטח שואלים – מה לאכול כשיש שלשול?
מחקרים מראים שהמאכלים המקלים ביותר על העיכול ומסייעים להחלמה הם: בננה, סברס, תפוח עץ, אורז לבן, ירקות שורש מבושלים דלים בסיבים (כמו תפו"א וגזר), לעיסת שורש ג'ינג'ר, עוף מבושל, אבקת חרובים ודבש חרובים.
היות והבטן שלנו מאוד רגישה כשאנחנו סובלים משלשול, יש גם כמה דברים שממש לא כדאי להכניס לגוף.
אם לא מתחשק לכם לעורר מהומות נוספות במעיים, הדברים מהם הכי כדאי להימנע הם: קפאין, חלב, אלכוהול, ומאכלים עתירים בשומן או בסיבים תזונתיים.
כאמור, שלשולים שאינם נמשכים מעל יום או יומיים לא צריכים להדאיג אתכם, אך יש כמה מקרים יוצאי דופן שכן דורשים תשומת לב יתרה.
שלשולים בהריון
כמעט כל אישה בהריון תסבול בשלב מסוים משלשולים והקאות, שעלולים להיגרם בין השאר בשל השינויים ההורמונליים שהגוף עובר.
עוד סיבה נפוצה מאוד לשלשולים במהלך הריון, יכולה להיות וירוס שיחלוף מעצמו תוך יום-יומיים, כך שרוב הסיכויים שאין מה לדאוג.
עם זאת, במקרים מסוימים בהם השלשול אינו עובר תוך פרק זמן סביר, יתכן שמדובר בחיידק הליסטריה שעלול להזיק לעובר, ובמקרה כזה יש לפנות לרופא. החיידק עשוי להימצא במזונות טריים כמו: דגים ובשר נאים, ירקות שלא עברו שטיפה ראויה או ביצים לא מפוסטרות (לכן לא מומלץ לנשים בהריון לצרוך מזונות אלו).
סיבה נוספת לשלשולים במהלך הריון עשויה להיות נטילת תרופות ותוספי מזון: תוספי ברזל, תרופות לסוכרת הריון או אנטיביוטיקה במרשם רופא. במידה והתופעה אכן החלה בסמוך לתחילת נטילת התרופות, התייעצו עם הרופא המטפל.
סיבה נוספת, והרבה פחות נפוצה, היא צירים: התכווצויות ברחם המשפיעות על פעילות המעיים. במקרה שהכאב אינו מפסיק ומועד הלידה אינו קרוב, יתכן מדובר בצירים מוקדמים ויש לפנות לטיפול רפואי כמה שיותר מהר.
סובלים משלשולים חוזרים? למידע על אפשרויות הטיפול השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
שלשולים אצל תינוקות וילדים
כמו במבוגרים, גם אצל תינוקות וילדים, שלשול נגרם בדרך כלל בגלל טפיל, וירוס או חיידק. אך קיימות אפשרויות נוספות שרצוי לשלול אם השלשול לא חולף תוך פרק זמן סביר.
אבל ראשית, יש להבחין בין שלשול ליציאה רכה רגילה ולשים לב לתדירות היציאות: אצל תינוקות קטנים מספר היציאות יכפיל את עצמו כשמדובר בשלשול, בעוד שאצל פעוטות וילדים צעירים, מדובר על שלוש או יותר יציאות רכות ביום.
אם השלשול אינו חולף תוך 48 שעות, הוא עשוי להיות תסמין של תופעה אחרת כמו: דלקת מעיים, הפרעה הורמונלית או דלקת אוזניים, ויש לפנות לרופא המטפל.
הצעד העיקרי לטיפול בשלשול אצל תינוקות וילדים הוא כמובן צריכת נוזלים מרובה כדי למנוע התייבשות. בניגוד למבוגרים, ילדים משלשלים דווקא יכולים לאכול כרגיל, ואף מומלץ לשלב בתפריט שלהם מוצרי חלב המכילים פרוביוטיקה (כמו יוגורט למשל).
ברוב המקרים העניין נפתר מעצמו תוך ימים בודדים, ועדיין עדיף שלא לשלוח את הילד לגן או לפעוטון, כדי למנוע הדבקה של ילדים נוספים במקרה והשלשול ויראלי או מידבק.
מתי כן כדאי לפנות לרופא
בין אם מדובר על תינוקות, ילדים, או מבוגרים – כמו שאנחנו כבר יודעים, הבעיה כנראה תיפתר מעצמה תוך מספר ימים בזכות שתייה מרובה ומנוחה.
עם זאת, ישנם כמה מקרים שצריכים להדליק לכם נורה אדומה ואסור להתעלם מהם: שלשול מתמשך שנמשך מעל לכמה ימים ללא שיפור, שלשול המלווה בסימני התייבשות, דם בצואה או כאבים חזקים במיוחד. כמו כן, אם הסובלים מהתופעה הם אנשים מבוגרים מעל גיל 75, עדיף שלא להסתכן ולגשת לטיפול רפואי.
דבר נוסף שיש לשים לב אליו הוא תזמון התופעה: אם התחלתם לסבול משלשולים בסמוך לחזרה מחו"ל, לאחר ניתוח או אשפוז, ואם אתם נוטלים תרופות או סובלים ממחלה שגורמות לדיכוי המערכת החיסונית, אל תהססו ופנו לקבלת טיפול רפואי.
שלשול הוא לא מילה גסה
לא נעימה (ולעתים אף מביכה) ככל שתהיה, אין אדם שלא סבל מהתופעה. שלשולים הם הדרך של הגוף שלנו לאותת לנו שמשהו צריך לצאת החוצה, ובדרך כלל הוא יודע לעשות את זה בעצמו.
בכל אופן, הדבר החשוב ביותר הוא להחזיר לגוף את הנוזלים שהוא איבד, באמצעות שתייה מרובה.
כל עוד לא קיימים סימני התייבשות, אפשר להישאר רגועים. כנראה שאתם בריאים.