מה עושים כשהילד סובל מעצירות? 5 טיפים שיעזרו לכם

postview
timetoread
3 דקות
מה עושים כשהילד סובל מעצירות? 5 טיפים שיעזרו לכם

למעלה מ-10% מילדי ישראל סובלים מעצירות בשלב זה או אחר בחייהם. הסיבות לרוב הם הרגלי תזונה לקויים, מיעוט בשתייה, תהליך גמילה מחיתולים או מעבר לסביבה חדשה יכולים להחריף את תופעת העצירות ולגרום לסבל מיותר. מה עושים במקרים כאלה? בכתבה הבאה תמצאו טיפים שיעזרו לכם

עצירות היא אחת הבעיות השכיחות ביותר בקרב ילדים ומבוגרים. כל אחד מאיתנו חווה עצירות לפחות פעם אחת בחייו, וזאת לא הרגשה נעימה כלל. אבל כשמדובר בילדים שלנו שלעיתים קטנים מכדי להביע את עצמם, זה קשה אפילו יותר. לכן, יש להכיר את שיטות האבחנה והטיפול השונות וחשוב להתייחס אליהן ברצינות.

הרגלי יציאה תקינים אצל תינוק הם 4 יציאות בממוצע ביום בשבועות הראשונים לחייו, לאחר מכן התדירות יורדת עם הגיל לממוצע של 2 יציאות ביום בגיל שנה, ולבסוף בגיל 4 הם נשארים על יציאה אחת בודדת ביום. חשוב לזכור שאצל תינוקות יונקים יש יותר יציאות לעומת תינוקות הניזונים מתחליפי חלב וצריך לקחת זאת בחשבון.

איך יודעים שהילד סובל מעצירות?

בראש ובראשונה, כאשר הילד סובל מעצירות נוכל להבחין שיש קושי ביציאות או שהן מגיעות בתדירות נמוכה של פחות משלוש פעמים בשבוע במשך למעלה משבועיים ימים. בנוסף ניתן לראות סימנים נוספים: הילד בוכה בזמן יציאה, סימני דם בצואה, כאבים בבטן או בפי הטבעת, חוסר תיאבון ויציאות בלתי רצוניות.

לא חייבים להמשיך לסבול! למידע על אפשרויות הטיפול השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

מהן הסיבות לעצירות אצל ילדים?

ברוב המקרים עצירות לא נובעת ממחלה, אלא בעיקר מיציאה גדולה הגורמת לאי נעימות או כאב, דבר שמונע מהילדים ללכת לשירותים באופן רצוני. סיבות נוספות לתופעת העצירות יכולות לנבוע משינוי בהרגלי אכילה (כמו מעבר לתחליפי חלב), תזונה ללא סיבים תזונתיים או מיעוט בשתיית מים. סיבות נוספות יכולות להיות תהליך גמילה מחיתולים, מעבר לסביבה עם שירותים ציבוריים או זרים (גן או בית ספר חדשים), או התאפקות ודחיית הליכה לשירותים בגלל משחק.

עצירות אצל ילדים

מדובר בסיבות שחוזרות על עצמן שוב ושוב ובסופו של דבר גורמות לעצירות כרונית, כאשר הצואה נמצאת במעי הגס, הגוף סופג את המים מתוכה והיא מתקשה עוד יותר, גדלה וגורמת לכאב רב יותר בעת היציאה. במקרים מסוימים עלול להיות סדק בפי הטבעת הגורם לכאבים חזקים ומרתיע את הילד מללכת לשירותים. החרדה שתוקפת את הילד יכולה להתעצם עד כדי כך שהוא יסגור את הישבנים ויעמוד על קצות האצבעות על מנת להימנע מהתקף הכאב שעתיד להגיע. חשוב לזכור שיש מקרים בהם בעיית העצירות עלולה לנבוע מבעיה מולדת כמו פגמים בחוט השדרה או פגם בהיווצרות המערכת העצבית במעי, תת פעילות של בלוטת התריס ושינויים במלחים בדם. במקרים אלו בדרך כלל העצירות קשה וכואבת אפילו יותר.

איך ניתן למנוע עצירות?

  1. מומלץ לאכול מזון עשיר בסיבים תזונתיים כגון ירקות, פירות, דגנים מלאים (חיטה מלאה, שיפון, דגני בוקר מועשרים בסיבים, אורז מלא ועוד). אצל ילדים כדאי לצרוך 0.5 גרם סיבים לק"ג משקל גוף (מקסימום עד 35 גרם ליום)
  2. על מנת להעלות את תכולת המים בצואה מומלץ לתת לילדים לאכול שזיף מיובש או אגס ולשתות מיץ תפוחים.
  3. וודאו שהילד שותה מספיק מים בעיקר כאשר הוא אוכל מאכלים עם סיבים תזונתיים.
  4. עודדו את הילד לשלב פעילות גופנית סדירה, משחקי כדור, תופסת, ריקוד או כל פעילות אחרת שהוא אוהב.
  5. נסו לקבוע שעה קבועה ביום שבה נכנסים לשירותים והקפידו לבצע את זה. זה יכול להיות בסיום ארוחת הבוקר למשך כעשר דקות, או בכל שעה אחרת שתוכלו להחליט עליה יחד עם הילד.

איך מטפלים?

אם לא נמצאה בעיה רפואית שבגללה הילד סובל מעצירות, הטיפול במצבים אלו יכלול שילוב של סיבים בתזונה (כגון אבוקדו, פירות יער, תאנים, אגוזים, גרעינים, דגנים, ארטישוק, אפונה, במיה שעועית וקטניות נוספות). טיפול נוסף יהיה תרופות המרככות את הצואה, לעיתים חוקנים וגם התערבות התנהגותית השוללת עונשים וחיזוקים חיוביים לילד, על מנת לעודד יציאות רכות ותכופות יותר ללא כאב.

לסיכום, עצירות הינה בעיה רפואית שכיחה, אשר ברובה קשורה בתופעה פיזיולוגית שכיחה אך כדאי ומומלץ לשלול בעיה רפואית ברקע. במקרים בהם הטיפול הבסיסי אינו עוזר, יש לפנות לבירור מעמיק יותר אצל גסטרואנטרולוג ילדים.

לא חייבים להמשיך לסבול! למידע על אפשרויות הטיפול השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

חפשו מטפלים במערכת העיכול:

איה הוד ניקולא

שלום, שמי איה הוד ניקולא ואני מזכירה לאנשים שהם הרופא הכי טוב של עצמם ומנגישה...

טל זייץ

שמי טל זייץ, מטפל בדיקור סיני וצמחי מרפא, מוסמך מטעם האגודה הישראלית לריפוי סיני מסורתי...

חגית צפוני

חגית צפוני בת 45, נשואה + 3 ילדים נטורופתית והרבליסטית במקצועי . למדתי 4 שנים...

בני שטיין

רפלקסולוגיה, מסאג שוודי, פנג שווי, צמחי מרפא, תזונה הוליסטית, אימון גופני כתהליך שיקומי וכו..

רפאל רוזנסקי

רפאל רוזנסקי (M.Sc., Dip.Ac), מטפל בדיקור סיני, מקים מרפאת רפאל. חבר באגודה הישראלית לריפוי סיני...

יעל אבנון

נטורופתית מוסמכת ומומחית לאבחון בדיקות דם עפ"י מדעים מדויקים. בעלת ניסיון של 20 שנה בטיפול...

אולי יעניין אותך גם

מומלץ לקרוא גם

קודם
הבא