צרבת (Heartburn)

postview
timetoread
7 דקות

תחושה שמרגישה כמו בעירה בחזה שלפעמים עולה לכיוון הצוואר והפה – הלא היא הצרבת שרובנו כבר מכירים מקרוב. למרות שלרוב חולפת מעצמה, יש מי שסובלים מצרבת בתדירות גבוהה יותר שמפריעה לשגרת חייהם. מה גורם לצרבת? איך מתמודדים איתה והאם ניתן להימנע ממנה? כל זאת ועוד במאמר המקיף שלפניכם:

צרבת

מה זה צרבת?

צרבת (Heartburn) מתארת מצב של תחושת כאב בוער ו/או צריבה מאחורי עצם החזה שעשויה להגיע לכיוון הצוואר ואף לפה. הצרבת נגרמת בשל מפגש בין חומצות הקיבה לרירית הוושט בזמן שמזון בקיבה חוזר לכיוון הוושט.

ומדוע שמזון יחזור לכיוון הוושט? ובכן, בחלקו התחתון של הוושט קיים שריר טבעתי שתפקידו למנוע ממיצי הקיבה החומציים לעלות, חלק זה נקרא 'שוער'. השוער עובד בזמן בליעת המזון, אז הוא רפוי ומאפשר למזון ונוזלים להגיע לתוך הקיבה. אחרי שסיימנו לבלוע, השוער חוזר למצב מכווץ. כשהשוער חלש או משנה את מיקומו, לדוגמא עקב בקע סרעפתי, אז הדרך של מיצי הקיבה לתוך הוושט פנויה ואנו חשים צרבת.

הצרבת נפוצה מאד וקשורה למצבנו הנפשי, לתזונה שלנו ולסטטוס הרפואי שלנו. לרוב מדובר בתופעה שאין צורך לדאוג ממנה, אך כאשר זו מופיעה ברצף מעל פעמיים בשבוע או מפריעה לשגרת יומנו, יש צורך לפנות לצוות הרפואי להמשך בירור.

 

צרבת תסמינים – על שלושה תסמינים עמדה הצרבת

ישנם מספר תסמינים אופייניים ונפוצים לצרבת. כאמור, אלה יכולים להיעלם מאליהם או על ידי תרופות ללא מרשם. עם זאת, במצבים בהם התסמינים נמשכים למרות שימוש בתרופות ללא מרשם, גורמים לקושי בבליעת מזון, גורמים לבחילות והקאות, או גורמים לאובדן משקל בשל מחסור במזון או ירידה בתיאבון, אז יש לפנות לייעוץ רפואי.

ומה הם התסמינים הנפוצים לצרבת? כאב בוער בחזה שמופיע לרוב לאחר האכילה ו/או בשעות הלילה. בנוסף, תחושת צריבה שלרוב ממוקדת במרכז החזה, מאחורי עצם החזה ועלולה להגיע לאזור הצוואר ועד לפה. כמו כן אם יש לכם תחושה המוחמרת בעת שכיבה מאוזנת או כיפוף הגוף קדימה וריח לא נעים מהפה.

הזנחת הצרבת לאורך זמן עשויה להוביל לתסמין רביעי של שחיקה חומצית בשיניים. אז תיתכן המסה כימית מדורגת של השיניים ופגיעה במבנה שלהן.
שימו לב! כשלאלו מתווספים כאבים בזרוע או בלסת ו/או קשיי נשימה, מדובר במצב רפואי שעלול להיות מסוכן ולהעיד על התקף לב, ויש לפנות מיידית לטיפול רפואי.

מה גורם לצרבת?

ישנם מספר גורמים שמעלים את הסיכון להתפתחות צרבת או להחמרה בתסמינים, הראשון והעיקרי הוא תזונה. לסוג המזון ולכמויות שאנו צורכים יש השפעה מכרעת על תחושת הצרבת שאנו חווים. מזונות ומשקאות מסוימים יכולים להגביר את הסיכון לצרבת על ידי הגברת ייצור החומצה בקיבה והרפיית השוער. מזונות שנמצאו כגורמים להתפתחות צרבת מתמשכת כוללים: מזון חריף, בצל, פירות הדר, עגבניות ומוצריהן, מזונות שומניים ומטוגנים, מנטה, שוקולד, אלכוהול ומשקאות המכילים קפאין.

היווצרות של בקע סרעפתי, מפגם מולד או עלייה בלחץ חלל הבטן, גורם לחדירת של תוכן מהקיבה לחלל החזה ולתחושת צרבת, שעשויה להחמיר ככל שהבקע גדול יותר. אז לרוב יידרש ניתוח לתיקון צינור הוושט ולהחזרתו למיקום הטבעי.

למשל, במהלך ההריון גובר הלחץ התוך־בטני ולכן נשים בהריון נוטות לסבול יותר מתחושת צרבת. זאת בנוסף לכן שהן מייצרות הורמון פרוגסטרון בכמות מוגברת, מה שגורם להרפיית מרבית השרירים, כולל הסוגר הוושטי התחתון, שהוא השוער שלנו. מאותה סיבה גם אנשים הסובלים מעודף משקל נוטים לסבול מצרבת יותר מאנשים בעלי משקל תקין.

עישון גם גורם להחלשת השוער ועלול לגרות את מערכת העיכול, וגם חשיפה לעשן סיגריות תגרום להשפעה דומה. ככל שמעשנים יותר, כך עולה הסיכון לצרבת. בנוסף, גם מתח נפשי עלול לגרום לצרבת.
חשוב מאד גם לשים לב כי בחלק ניכר מהתרופות תופעות הלוואי כוללות צרבת. לדוגמא, תרופות לטיפול באסתמה, חוסמי תעלות סידן לטיפול ביתר לחץ דם, תרופות אנטי-היסטמיניות לטיפול באלרגיות, משככי כאבים, כדורי שינה ותרופות מסוימות המטפלות בדיכאון.

מה גורם לצרבת
צרבת – איך להימנע ממנה?

הטיפול בצרבת משולב וכולל שינויי אורח חיים, התאמה תזונתית ולעיתים גם טיפול תרופתי. מחקרים מוכיחים ששינויים באורח החיים, בעיקרם שינויים תזונתיים, יכולים לסייע רבות להימנע מתסמינים חוזרים של צרבת ביניהם:

שמירה על משקל תקין – מכיוון שעודף משקל מעלה את הלחץ התוך בטני שמגביר מעבר של תוכן הקיבה אל הוושט, שמירה על משקל תקין תמנע מצבים של צרבת חוזרת.

הגבהת הראש בזמן שינה – דליפה אפשרית של מיצי הקיבה לוושט נמנעת כשהראש גבוה מהרגליים. להרגעת הצרבת ניתן להרים את המיטה בצד הראש, כך שפלג הגוף העליון יהיה גבוה יותר בשכיבה.

וויתור על ארוחות גדולות וליליות – צריכת כמויות גדולות של מזון בשעות מאוחרות, בעיקר אלו שכוללות שתיית אלכוהול, עשויה לגרום לתחושת צרבת. מומלץ לאכול ארוחות קטנות לאורך היום ולסיים לאכול שעתיים שלוש לפני השינה.

לא לשכב לאחר ארוחות – כאמור, הצרבת נגרמת כתוצאה מתפקוד לקוי של השוער, לכן יש להימנע משכיבה מאוזנת לאחר האכילה שכן שכיבה זו מרפה אותו.

הימנעות מעישון – כבר אמרנו שעישון, אפילו פאסיבי, מחליש את השוער, מגרה את מערכת העיכול ועשוי להוביל לצרבת. לכן מומלץ לסובלים מצרבות להימנע מעישון, גם אם לא לתמיד, לפחות נקודתית לזמן תחושת הצרבת.

שמירה על פה לח – ברוק יש גורם שמקל על הצרבת, לכן יש להקפיד שהפה יהיה לח ולא יבש. סוכריות ללא סוכר ומסטיק אמנם מועילים ביצירת רוק, אך המנטה עצמה נוטה להחמיר צרבת.
הפסקה/החלפה של תרופות – מכיוון שישנן תרופות בעלות תופעת לוואי של צרבת, מומלץ להחליפן.

מהצרבת ניתן להיפטר! השאירו פרטים למידע על אפשרויות הטיפול

מה לאכול כשיש צרבת?

כפי שצוין, לאופן התזונה שלנו יש השפעה ניכרת על תחושת הצרבת שאנו חשים. כמובן שבמקרה של צרבות חוזרות מומלץ להיוועץ עם אנשי מקצוע להתאמת תפריט אישי, אך ישנן מספר הנחיות כלליות לתזונה למניעת צרבת:

הימנעות ממזונות מזיקים – ישנם מאכלים הנוטים להחמיר את תסמיני הצרבת ולהביא ללחץ בחיבור בין הוושט לקיבה, לכן מומלץ להימנע מהם. אוכל חריף, פירות ומיצי הדר, אוכל שומני/מטוגן, אלכוהול, עגבניות ומוצריהן, מזונות שומניים ומטוגנים, מנטה, שוקולד ומשקאות המכילים קפאין. בנוסף, חומץ, חלב ניגר, משקאות עתירי סוכר ומשקאות מוגזים אינם מומלצים. מזונות חמים או קרים מידי עלולים להחמיר את התסמינים של הצרבת.

כמו כן, מומלץ להימנע מחלבון מן החי מכיוון שהוא דורש מהקיבה מאמץ רב לפרק אותו, וזו זקוקה להפסקה על מנת להפחית חומציות.

צריכת מאכלים מיטיבים – ישנם מאכלים, כגון אבוקדו ובננה, המנטרלים את החומציות ומרגיעים את הצרבת. שקדים טבעיים וירקות ירוקים העשירים בכלורופיל, כמו פטרוזיליה, חסה ומלפפון ירוק עם הקליפה, מצננים את הקיבה כשזו בוערת. מיץ מתפוח אדמה חי מהול במים מפחית את החומציות בקיבה ודייסה של שיבולת שועל במים תרגיע את תחושת הצרבת.

שתיית חליטות מיטיבות – שתייה חמה מקלה על תחושת הצרבת, במיוחד זו שעשויה מחליטות צמחי מרפא שמסייעים לתהליך העיכול. צמחי מרפא נחשבים יעילים במיוחד בהפחתת צרבות וריפוי דלקות במערכת העיכול. בין צמחי המרפא לצרבת נמצאו יעילים במיוחד: שורש ג'ינג'ר, קמומיל, עלי נענע, ליקוריץ, מרווה, דרדר כחול, ציפורני חתול, פליפינדולה ושומר. חליטה של הצמח 'אלטאה אופישינלי' יוצרת שכבת הגנה בקיבה מקלה על הצרבת ומומלצת במיוחד.

בנוסף, חשוב להקפיד לבצע פעילות גופנית לפני האוכל ולא אחרי.

מה לאכול כשיש צרבת
איך להעביר צרבת במהירות? יש תרופה לצרבת

אם שינויי התזונה ואורח חיים לא הועילו, זה הזמן לפנות לכדורים נגד צרבת – תרופות ללא מרשם הנמצאות במדפי הפארמים ובתי המרקחת.

תרופות סותרות חומצה – מנטרלות את חומציות הקיבה ומקלות את תסמיני הצרבת, אך אינן מטפלות בנזק עצמו שנגרם לוושט. סותרי חומצה זמינים לרכישה ללא צורך במרשם רפואי וניתן להשתמש בהם ללא הגבלה, אך ההמלצה הרפואית היא להתייחס אליהם כ'עזרה ראשונה', ולא יותר מפעמיים בשבוע.תכשירים ותרופות עם סידן פחמתי – תרופות המרגיעות את תחושת הצרבת על ידי חסימת תאים בקיבה האחראים על הפרשת חומצה. מוכרות בשמות: טאמס, קלצימור, צרבת N, רני, גביסקון וסמוטיס.

סימתיקון ומגנזיום – משמשים נגד גזים, גורמים לשלשולים ומונעים עצירות.
במצב שבו גם השינויים באורח החיים ובתזונה, וגם התרופות ללא מרשם לא העלימו את תסמיני הצרבת, זה הזמן לפנות לייעוץ רפואי. ישנן מגוון של תרופות שיכולות לעזור, אך ניתנות רק עם מרשם.

שמות של תרופות לצרבת:

מעכבי פעילות משאבות המימן בקיבה – תרופות שמטרתן לדכא את הפרשת החומצה בקיבה ועל ידי כך להרגיע את תחושת הצרבת. עיכוב המשאבות מעכב את תהליך הייצור של חומצה גסטרית ומפחית חומציות בקיבה באופן יעיל. לתרופות אלו תופעות לוואי הכוללות: כאב ראש, שלשול, כאב בטן, עצירות, סחרחורת ופריחה עורית. לאחרונה הוכח שהתרופות לא בטוחות לשימוש וקיים סיכוי שמעלות את הסיכון לסיבוכים רפואיים כגון: אי ספיקת כליות, התקפי לב, דמנציה, הידבקות בזיהומים ועוד, ולכן השימוש בהן הוגבל. למרות זאת, חלק מהן זמינות גם ללא מרשם.

חוסמות היסטמין מסוג 2 – תרופות אנטי היסטמיניות המעכבות את ההיסטמינים וכך מדכאות את הפרשת החומצה בקיבה. חלקן זמינות לרכישה ללא מרשם. חשוב לדעת שהתרופות משפיעות על ייצור אנזימים מסוימים בכבד, ולכן לא מיועדות לשימוש ארוך טווח אצל מי שלוקחים באופן קבוע תרופות המתפרקות בכבד, כמו נוגדי קרישה ותרופות נגד פרכוסים. למרות שנחשבות פחות יעילות בהקלה על צרבת, המינון שלהן מופחת והשפעתן מהירה יותר. הן כוללות תופעות לוואי כגון כאב ראש, סחרחורת, שלשול, עייפות ופריחה עורית. בנוסף, מעלות את הסיכון לדלקת ריאות וסרטן הקיבה. חשוב להכיר כי השימוש בתרופות דורש מעקב אחרי הויטמינים והמינרלים בדם, ולטיפול בתוספי ויטמינים ומינרלים כשנמצא חוסר.

תרופות פרו־קינטיות – תרופות שמטרתן להגביר את תנועתיות מערכת העיכול העליונה, לעיכוב מעבר החומצה לוושט ולעידוד התכווצויות המעי לצורך התרוקנות מהירה של הקיבה. ניתן לקחת אותן לימים ספורים בלבד ומיועדות להקלה על תסמיני הצרבת. הן נחשבות בטוחות פחות ומומלצות לשימוש מגיל 20 ומעלה. בנוסף, בכל הופעה של תסמינים הקשורים לפגיעה במערכת העצבים, יש להפסיק מיד את השימוש ולפנות לעזרה רפואית. חשוב לדעת כינדרש ניטור קבוע באמצעות אק"ג, מעקב אחר רישום הפעילות החשמלית של הלב, והפסקת הטיפול במקרה של החמרה.

תרופות לצרבת
תרופות סבתא לצרבת

יחד עם הפתרונות הרפואיים, ישנן מספר 'תרופות סבתא' יעילות בהקלה על תסמיני הצרבת:

שקדים – מסייעים לאיזון רמת החומציות בקיבה ומקלים על תחושת צרבת. מומלץ לצרוך אותם לא קלויים ועדיף לאחר השריה במים. ניתן גם לטחון כוס שקדים במעבד מזון עם שתי כוסות מים פושרים, לסנן ולשתות, כמו גם להקפיא ולצרוך אותם קרים כך שהקור יתרום לצינון הוושט ולרגיעתו. חשוב לשים לב שצריכת יתר של שקדים עשויה לגרום לתוצאה הפוכה.

מיץ מלפפון – מכיל ויטמין B, סידן, אשלגן וסיבים תזונתיים ושתיית מיץ המלפפון מרגיעה צרבת.

מיץ כרוב – צריכה של מיץ כרוב טרי או מים שהכינו איתם כרוב כבוש ביתי, מרגיעים את תחושת הצרבת.

חומץ תפוחים – כף חומץ תפוחים טבעי מהול במים לפני הארוחה תוריד את ייצור החומצה בקיבה ותסייע למניעת צרבת.

מסטיק – לעיסת מסטיק ללא סוכרים לאחר האכילה מסייעת לייצור מוגבר של רוק ומונעת מצב של פה יבש המגביר את תסמיני הצרבת. הרוק מוסיף לחות לוושט ומדלל את חומצות הקיבה.

סודה לשתייה – מסייעת לתחושת צרבת שנגרמת מבעיות במערכת העיכול, רבע כף סודה לשתיה מהולה במים מורידה את החומציות.

זרעי תורמוס – מסייעים בהקלה על תחושת הצרבת המשמש כתרופת סבתא קלאסית.

אולמוס – עץ האולמוס מכיל חומרים לריפוי הרקמה הפגועה, מכיל כמות גבוהה של סיבים, מינרלים וויטמינים ואבקת קליפתו מהולה במים פושרים מסייעת במניעת צרבת.

זרעי פשתן – משרים זרעי פשתן במים עד 3 שעות ושותים את המים – מרגיע את הצרבת מייד.

מים קרים – הכי מתבקש, הכי זמין והכי זול – שתייה של מים קרים בלגימות קטנות מרגיעה צרבת.

יחד עם תרופות סבתא לצרבת חשוב להקפיד על ארוחות קטנות שכוללות ירקות, לא לאכול 3 שעות לפני השינה, לאכול לאט כדי שהקיבה תעבוד טוב, ולהימנע משתייה בזמן האוכל ומצריכת מזון נוזלי יחד עם מזון מוצק.יחד עם זאת, חשוב לזכור שתחושת הצרבת לרוב מעידה על בעיה עמוקה יותר במערכת העיכול. לכן, לצד ההתמקדות בהרגעת הצרבת – תרופות סבתא יעילות בהקלת התחושה הלא נעימה של אך עדיין יש להיבדק ולהגיע לשורש הבעיה.

איך מתמודדים עם צרבת בהריון?

במהלך חודשי ההריון גופה של האישה מתגייס לטובת טיפוח ושמירה על העובר. מכיוון שכך, המאזן ההורמונלי והפיזי של האם יוצא מאיזון, ונגרמת אי נוחות המלווה בתופעות לוואי כמו כאבים בשרירים ובמפרקים, בחילות, בעיות עיכול וגזים.

עם התקדמות ההריון הרחם גדל, תופס חלק גדול יותר בבטן ואיברים אחרים נדחקים כלפי מעלה כדי לפנות מקום. בשל הצפיפות שנוצרת, השוער עלול להיפצע. בנוסף, בזמן ההריון, הגוף מפריש הורמון פרוגסטרון הגורם להרפייה של שרירי הגוף, בהם שרירי הקיבה וידידנו השוער שהרפייתו מאפשרת למזון מעוכל לעלות חזרה אל הוושט ולגרום לתחושת צרבת.

כמעט חצי מהנשים בהריון תסבולנה מצרבת, חלקן אף עד בחילות והקאות. לרוב, לא יהיה צורך בקבלת טיפול רפואי, אך כן יידרשו סבלנות, כוח סבל ואופטימיות, והצרבת בהריון צפויה לחלוף כפי שהגיעה. אך אם הצרבת אינה חולפת במשך זמן רב ורציף, כדאי לקבל ייעוץ רפואי.

לעיתים, הצרבת דווקא מצביעה על בעיה אחרת שאינה קשורה להריון, כמו חיידק הליקובקטר פילורי, מעי רגיז, או לחץ נפשי.

מהצרבת ניתן להיפטר! השאירו פרטים למידע על אפשרויות הטיפול

חפשו מטפלים במערכת העיכול:

אופיר שגב פרימן

דיקור, שיטת NAET, רפואה סינית, רפואת תדרים, שיטת הבריאות הטבעית...

רפאל רוזנסקי

רפאל רוזנסקי (M.Sc., Dip.Ac), מטפל בדיקור סיני, מקים מרפאת רפאל. חבר באגודה הישראלית לריפוי סיני...

חגית צפוני

חגית צפוני בת 45, נשואה + 3 ילדים נטורופתית והרבליסטית במקצועי . למדתי 4 שנים...

רועי קצב

מקים את "קליניקה כחודו של מחט". מטפל ברפואה סינית ומרצה במכללת רידמן. עבר התמחות בסין...

בני שטיין

רפלקסולוגיה, מסאג שוודי, פנג שווי, צמחי מרפא, תזונה הוליסטית, אימון גופני כתהליך שיקומי וכו..

עידן בוקשפן

מטפל במגע ואמן לחימה. בוגר מכללת תמורות לרפואה משלימה ובעל תעודת הוראה ממכון וינגייט. אדם...

אולי יעניין אותך גם

מומלץ לקרוא גם

קודם
הבא