לפני שיהיה מאוחר מידי – איך מאבחנים התפשטות של קנדידה ומה הדרך הכי טובה להתמודד איתה

postview
timetoread
6 דקות
לפני שיהיה מאוחר מידי – איך מאבחנים התפשטות של קנדידה ומה הדרך הכי טובה להתמודד איתה

פטריית הקנדידה, על אף שנמצאת בגופנו תמיד, כשהיא מחליטה להתפשט בגופנו יש לה את היכולת לגרום לנזק של ממש, זאת בנוסף לתופעות לוואי מאד לא נעימות שכוללות בין השאר: כאבי בטן, עייפות, דיכאון, גזים, בעיות עור וזיהומים חוזרים באברי המין.  לכן חשוב מאד שמרגע שזיהינו התפשטות של פטריית הקנדידה בגופנו לא נזניח את הטיפול בעצמנו ונפעל לסילוקה המיידי מהגוף. איך מזהים שהדיירת הקבועה התפשטה מעבר לרגיל ואיך מתמודדים איתה באופן יעיל?

קנדידה

'קנדידה אלביקנס', הדיירת הקבועה של הגוף שחשוב להכיר

פטריית הקנדידה אלביקנס (Candida Albicans) השוכנת כדרך קבע בגוף, לרוב אינה גורמת לנזק, אך משגשגת כשהגוף חולה ופחות יכול להגן על עצמו. הקנדידה נמצאת באופן קבוע במערכת העיכול שלנו, וכל עוד אנחנו שומרים על כמות גבוהה של חיידקי מעיים 'טובים', היא לא תגרום לנזק. עם זאת, כשכמות חיידקי המעיים 'הטובים' פוחתת, הפטריה עלולה לגדול באופן לא מבוקר ולפגוע בגוף.

ההתפשטות של הקנדידה יכולה לפגוע במערכות שונות בגוף כגון מערכת העיכול, מערכת המין, מערכת החיסון, המערכת האנדוקרינית האחראית על הפרשת ההורמונים ומערכת העצבים המרכזית. תסמיניה משתנים בהתאם לאזור בגוף שבו פגעה. בין אם מדובר קנדידה בחלל הפה, באברי מין, על פני העור ואם בציפורניים, התפשטות הפטרייה בגוף היא מצב שאין להתעלם ממנו וחשוב לטפל בו בהקדם.

מאבחנים את הקנדידה

בשל הדמיון בין תסמיני הקנדידה לתסמינים של מחלות אחרות, במערכת העיכול ומחוצה לה, כדאי מאד לאבחן שאכן מדובר בקנדידה לפני שמתחילים לטפל:

●      בדיקת מעבדה – בדיקת דם רגילה אינה יעילה במקרה של זיהוי קנדידה, לכן דרושה בדיקת מעבדה ייעודית המוכיחה או שוללת באופן חד משמעי את הזיהום הפטרייתי.

●      בדיקה מקומית לקנדידה וגינאלית (קנדידה טסט) – נחשבת מדויקת מאד לאיתור קנדידה באזור הווגינאלי או האוראלי.

כל עוד הפטרייה היא פנימית, כלומר, בפלורת המעיים, היא לא מידבקת, אך ברגע שהיא 'יוצאת' לאזור חיצוני, היא הופכת למידבקת. יחד עם זאת, אדם אחר יכול להידבק בקנדידה רק אם מערכת החיסון שלו חלשה ופלורת המעיים שלו אינה מאוזנת.

כדי שנוכל לטפל בקנדידה ביעילות, חשוב קודם כל לוודא שאכן מדובר בזיהום פטרייתי ולוודא מה רמת התפשטות הקנדידה בגופכם. הגורמים להתפשטות הקנדידה רבים ומגוונים וכוללים: צריכת טיפול אנטיביוטי לאורך זמן, נטילת גלולות למניעת הריון, עישון, תרופות הורמונליות, סטרואידים, תזונה לקויה, מתח נפשי, פלורת מעיים לא מאוזנת, מערכת חיסונית חלשה ועוד. לכן, אין טיפול אחיד שמתאים לכל האנשים ולכל סוגי הקנדידה. מומלץ ביותר להיעזר בייעוץ מקצועי לבניית תוכנית טיפול שתואמת את מצבכם ולוקחת בחשבון את מכלול הצרכים, הרגישויות וההרגלים שמתאימים לכם.

טיפול בקנדידה – בין הקונבנציונלי לטבעי

הרפואה הקונבנציונלית, על כל יתרונותיה והישגיה, לוקה בחסר כאשר מדובר במבט כולל על הגוף כמכלול. לכן, תרומתה נמוכה בהתמודדות עם קנדידה, שהינה פרזיט המשגשג עקב היחלשות מערכת החיסון, ולכן הפגיעה בגוף היא כללית ולא מקומית. כאן כבר דרוש מבט רב מערכתי שרואה בגוף מכלול ומספק טיפול על ידי חיזוק הגוף, במקביל להחלשת הפטרייה. לכן, במקרה של הופעת מספר תסמינים במקביל, מוטב לחפש אלטרנטיבה טיפולית שמגיע לשורש הבעיה ופותר אותה ולא את הסימפטומים.

הטיפול התרופתי הקונבנציונלי בקנדידה מתבסס על קרמים אנטי-פטרייתיים לשימוש מקומי, אשר מטפלים בסימפטום אבל מזניחים את הבעיה עצמה. לכן סביר שהקנדידה לא תיסוג לגמרי עקב השימוש המקומי ותחזור כעבור זמן מה.

קנדידה בנרתיק, למשל, יכולה להתבטא בפטרת בציפורניים, פטרת בלשון, ירידה באנרגיה, נטייה לכאבי ראש, בעיות עיכול, נשירת שיער, ירידה בזיכרון, הפרשות, ריח רע מהנרתיק, גרד ואודם בנרתיק. אז מה עושים? סביר שאישה במקרה כזה תפנה לגניקולוג שימליץ על המנעות מקיום יחסי מין מכיוון שנוכחות נוזל הזרע מעודדת את התפתחות הקנדידה. סביר להניח שגם יוסיף שעליה להימנע מלבישת בגדים צמודים או גרביונים שמעודדים הזעה ולהמעיט בשימוש בתחתוניות מבושמות. אך המלצות אלו, טובות ככל שיהיו, לא יפתרו את הבעיה מהמקור וסביר שהקנדידה תפרוץ שוב, פשוט במקום אחר בגוף.

טיפול מוצלח בקנדידה מבוסס על אבחון כללי, תזונה מותאמת אישית, וטיפול תרופתי שמאפשר לגוף להתגבר על הזיהום הפטרייתי. במצב של טיפול נכון ומותאם, ההטבה תגיע תוך מספר חודשים ואפילו שבועות. גם אם מורגשת חזרה שלילית לאחור, חשוב להמשיך ולהתמיד, זו עדות ליעילות הטיפול ונובעת מעומס הפרשת הרעלים של הקנדידה בעודה נכחדת מהגוף.

חשוב לזכור שמדובר בזיהום וכל זיהום מביא איתו תופעות שונות מאדם לאדם. בזמן התפשטות הקנדידה בגוף, היא תוקפת ומחסלת את כל יסודות המזון החיוניים, מותירה לגוף מעט חומרים להתקיימות וכך מחלישה גם את מערכת החיסון. לא כולם סובלים מאותם תסמינים ולא לכולם מתאימה אותה הגישה הטיפולית, ולכן יש להתרכז בריפוי האדם ולא במלחמה בזיהום.

הטיפול הטבעי להתמודדות עם קנדידה

בניגוד לגישה הקונבנציונאלית, הטיפול הטבעי בקנדידה מתרכז בשמירה על אוכלוסיית החיידקים הטובים במעי הגס וחיזוק מערכת העיכול, למניעת חזרתה של הפטרייה. בנוסף, ישנה העצמה של הגוף על ידי אימוץ אורח חיים בריא, והרחבת איזון וחיזוק הגוף. הטיפול הטבעי בקנדידה מגביר את המודעות שלנו לגופנו, מסייע בתהליכי שחרור רגשיים, ומעצים את החיבור של המטופל לעצמו.

הגיע הזמן להיפטר מקנדידה? השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

לטפל בגוף הסובל מקנדידה ולא בקנדידה עצמה

הטיפול המושלם לטיפול בקנדידה מתרכז בנו יותר מאשר בפטרייה וכולל שלושה רבדים עיקריים :

●      השמדת הפטרייה וסילוקה מהגוף.

●      שיקום פלורת המעיים וחיזוק אוכלוסיית החיידקים הטובים במעיים.

●      חיזוק המערכת החיסונית של הגוף.

תזונה אנטי פטרייתית – הכרחית לטיפול מוצלח בקנדידה

תזונה אנטי פטרייתית נועדה 'להרעיב' את הפטרייה ולגרום לה לצאת מהגוף. למרות שלא מדובר בשינוי תזונתי נוח או קל, הוא בהחלט משתלם ומהווה תנאי הכרחי להצלחת הטיפול. לתזונה תפקיד קריטי בשמירה על פלורת מעיים תקינה שהכרחית למניעת התפתחות הקנדידה.

הנחיות התזונה המותאמת להתמודדות עם קנדידה משלבות מזונות לחיזוק הגוף, ניקוי הגוף ושיפור תהליכי העיכול שלו. יחד עם זאת, התזונה המותאמת מסירה לחלוטין מזונות שמזינים את הקנדידה ועוזרים לה לגדול. אם אנחנו רוצים שיהיה יעיל, צריך להקפיד על השינוי התזונתי המותאם. לפחות חצי שנה של הקפדה תזונתית נדרשת כדי למנוע את התרבות הקנדידה וכל מאמץ של טיפול בקנדידה ללא שינוי תזונתי – סביר שייכשל.

למרות שההתאמה התזונתית משתנה מאדם לאדם, ישנו קו מנחה כללי לכולם:

מומלץ:

●      ירקות – בעיקר ירוקים, מסייעים לניקוי רעלים.

●      קטניות – לאחר שהושרו היטב במים.

●      דגנים מלאים בעלי מעט עמילנים – כגון: אורז אדום, בר, גריסים, קינואה, אורז מלא.

●      זרעים – כגון: טחינה מלאה, אגוזים, שקדים.

●      דגים – כגון: מקרל, סלמון, הליבוט.

●      שמנים טבעיים – כגון: שמן זית, שמן קוקוס, שמן שומשום, שמן אבוקדו, שמן זרעי ענבים.

●      תבלינים – כגון שום, רוזמרין, כורכום, פלפל שחור, בצל, נענע, זנגביל, שומר ועוד.

●      שתייה מרובה המאפשרת לגוף להוציא מתוכו את רעלי הקנדידה – לפחות שמונה כוסות מים גדולות / תה צמחים ללא סוכר ביום.

●      החלפה תקופה של מברשת השיניים כדי למנוע הדבקה עצמית חוזרת.

מותר אבל פחות:

●      פירות – תפוחי עץ, פרי הדר, בננה – לא יותר מאחד או שניים ביום.

●      קפה – לא יותר מכוס אחת ביום בתוספת מעט חלב צמחי.

●      בשר – להקפיד על בשר שאינו מעובד ולצרוך באופן מינימלי.

  • גבינות – ניתן להוסיף לתפריט אחרי 6 שבועות.

 אסור:

  • חלב ומוצריו – לרבות גבינות, משקאות ויוגורטים שאינם פרוביוטים.
  • פחמימות ריקות – כולל ירקות עמילניים כגון: תפוח אדמה, גזר, סלק, בטטה.
  • סוכרים, מתוקים.
  • חצילים, פלפלים.
  • משקאות קלים ומוגזים – גם אלו שאינם מכילים סוכר.
  • רטבים – כגון: קטשופ, מיונז.
  • מזונות מותססים – כולל אלו המכילים שמרים.
  • אם יש רגישות לחיטה – להוריד אותה ואת מוצריה מהתפריט.
  • עישון – גורם לשיבושים בפלורה הטבעית ומפחית את יעילות הטיפול.

שיקום פלורת המעיים וחיזוק מערכת החיסון בזמן הטיפול בקנדידה

כדי להשלים את הטיפול בקנדידה, לא מספיקה רק התאמה תזונתית שדואגת למגר את הקנדידה עצמה, דרושה גם תוספת שמחזקת את הגוף ומשקמת אותו. תוספי תזונה מותאמים על ידי אנשי מקצוע, בשילוב עם תזונה מותאמת, יעכבו את שגשוג הקנדידה, יספקו תמיכה לכבד, ינטרלו רעלים ויתמכו בתהליך ניקוי הגוף והאיזון בפלורת המעיים.

בנוסף, ישנם תוספי תזונה שנמצאו כיעילים לטיפול בזיהומים, לרבות קנדידה. ביניהם:

●      חומצה קפרילית – החומצה הקפרילית, שקיימת גם בחלב אם, היא חומצת שומן קצרת שרשרת שמופקת מחלב קוקוס ומוכחת כאנטי פטרייתית ואנטי בקטריאלית.

●      שמן אורגנושמן האורגנו עשיר בנוגדי חמצון בעלי תכונות אנטי בקטריאליות ואנטי פטרייתיות שפוגעות במעטפת הקנדידה, נחשב יעיל גם בטיפול בחיידק הליקובקטור פילורי .

●      אגוז שחור – מחקרים מצאו כי החומר הפעיל באגוז השחור מעכב גדילה של חיידקים ופטריות. נהוג לצרוך אותו בתמצית או באבקה יבשה.

קנדידה

פרוביוטיקה – הפרוביוטיקה עוזרת לאוכלוסיית החיידקים הטובים במעיים לגדול, מחזקת ותומכת בפלורה הנשית. מומלצת מאד ליעילות ניקוי הכבד ולחיזוק היכולת של הכבד לסלק רעלים, לרבות רעלי פטריית הקנדידה.

בנוסף, מומלץ במקביל לצרוך תוספי תזונה וצמחי מרפא שמחזקים את מערכת החיסון של הגוף ומורידים לחץ, כמו גם דיקור סיני ופעילות גופנית מרגיעה. בכל מקרה, לפני שמתחילים לצרוך כל סוג של תוספי תזונה וצמחי מרפא לטיפול בקנדידה, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי אישי, על מנת להתאים את הטיפול הנכון עבורכם.

הטיפול בפטריית הקנדידה אפשרי, הוא אינו נעים או קל במיוחד, אך עדיף בהרבה על תופעות הלוואי של הקנדידה עצמה. חשוב מאד שלא להזניח מצב של קנדידה שעלול להידרדר לסיבוכים נוספים. על כן מומלץ לשמור על תזונה מותאמת, להתמיד בפעילות גופנית וכמובן להייוועץ באופן מקצועי לצריכת תוספי תזונה וצמחי מרפא שיעזרו לגוף להתנקות ולהתחזק.

הגיע הזמן להיפטר מקנדידה? השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

חפשו מטפלים במערכת העיכול:

עידן בוקשפן

מטפל במגע ואמן לחימה. בוגר מכללת תמורות לרפואה משלימה ובעל תעודת הוראה ממכון וינגייט. אדם...

איה הוד ניקולא

שלום, שמי איה הוד ניקולא ואני מזכירה לאנשים שהם הרופא הכי טוב של עצמם ומנגישה...

יעל אבנון

נטורופתית מוסמכת ומומחית לאבחון בדיקות דם עפ"י מדעים מדויקים. בעלת ניסיון של 20 שנה בטיפול...

מרכז דרך הבטן

המודל הטיפולי המיושם במרכז משלב שיטות מבוססות מחקר מודרני עם שיטות ממסורות ריפוי שנמצאו יעילות...

חגית צפוני

חגית צפוני בת 45, נשואה + 3 ילדים נטורופתית והרבליסטית במקצועי . למדתי 4 שנים...

אהוד סברדליק

מטפל מאז שנת 1999 ברפואה סינית בעזרת דיקור סיני, צמחי מרפא סיניים, תזונה ואורח חיים...

אולי יעניין אותך גם

מומלץ לקרוא גם

קודם
הבא