השותפה שלא הזמנתם לחייכם – הכירו את 'קנדידה אלביקנס', הדיירת הקבועה של הגוף שחשוב להכיר

postview
timetoread
6 דקות
השותפה שלא הזמנתם לחייכם – הכירו את 'קנדידה אלביקנס', הדיירת הקבועה של הגוף שחשוב להכיר

פטריית הקנדידה נמצאת בגוף של כל אחד מאיתנו בלי להפריע, עד שמשהו משתנה בגוף – מערכת החיסון עסוקה במשהו אחר, והקנדידה מנצלת את הפרצה באבטחה ומתחילה להתפשט. ברגע שהקנדידה פורצת, החיים הופכים, בלשון המעטה, להרבה פחות נעימים, אבל החדשות הטובות הן שבהחלט יש מה לעשות. אז מה היא אותה פטרת, איך נמנעים ממנה ומה עושים כשהיא פורצת?

קנדידה אלביקנס

פטריית הקנדידה אלביקנס (Candida Albicans) הינה דיירת קבועה באזורי גוף חמים ולחים, כמו חלל הפה, פי הטבעת, אברי המין ומערכת העיכול. לרוב אינה גורמת לנזק, מכיוון שהתקדמותה נבלמת על ידי מערכת החיסון של הגוף, אך משגשגת כשהגוף נמצא במצב של  מחלה ופחות יכול להגן על עצמו.

הקנדידה נמצאת קבוע במערכת העיכול שלנו, וכל עוד אנחנו שומרים על כמות גבוהה של חיידקי מעיים 'טובים', היא לא תגרום לנזק. עם זאת, כשכמות חיידקי המעיים 'הטובים' פוחתת, למשל אחרי שימוש ממושך באנטיביוטיקה, גלולות למניעת הריון, סטרואידים או כשל חיסוני, הפטריה עלולה לגדול באופן לא מבוקר ולפגוע בגוף.

היכן פוגעת הקנדידה?

ההתפשטות של הקנדידה יכולה לפגוע במערכות שונות בגוף כגון מערכת העיכול, מערכת המין, מערכת החיסון, המערכת האנדוקרינית האחראית על הפרשת הורמונים ומערכת העצבים המרכזית.

התסמינים של הקנדידה משתנים בהתאם לאזור בגוף שבו פגעה:

●      חלל הפה – 'קנדידיוזיס' (candidiosis) מכונה הקנדידה שפוגעת בחלל הפה. היא מתבטאת ברובד לבן בריריות חלל הפה והלשון. ללא טיפול, עשויה הקנדידה להתפשט אל חלקים אחרים בגוף, ובהם מערכת העיכול, הריאות והכבד.

●      אברי מין – למרות שאין מדובר במחלת מין, הקנדידה אכן עלולה להופיע באיברי המין ולעבור מאדם לאדם באמצעות מגע מיני. אצל נשים קנדידה אלביקנס שכיחה בעיקר בנרתיק, ומאופיינת בהפרשה לבנה, גירודים, ריח רע, תחושת אי נוחות ובעירה. אצל גברים, בעיקר מי שלא נימולו, ישנה סכנת התפתחות של הפטרייה מתחת לעורלה.

●      פני העור – קנדידה שמתפשטת על פני העור מתבטאת בעור אדום או כתמים בעיקר בקפלי עור באזור בית השחי, במפשעה ותחת קפל השד.

●      ציפורניים – הקנדידה יכולה לפגוע אף בציפורניים, עד כדי הרס מוחלט של הציפורן.

מה מאפשר את התפשטות הקנדידה בגוף?

היגיינה אישית לקויה – מכיוון שהקנדידה מתפשטת בעיקר באזורי גוף חמים ולחים, חשוב להקפיד על ייבוש אברי המין לאחר המקלחת. מומלץ לא לגרות את אזור איברי המין בסבונים ותמרוקים שיוצרים גירויים המעודדים התפשטות של קנדידה. בנוסף, כאשר מדובר בקנדידה שמתפשטת לנרתיק, יש לקחת בחשבון שנשים עלולות להידבק בבריכה, בג'קוזי ובשימוש באסלת שירותים לא נקייה, לכן מומלץ ללבוש לבנים מכותנה שניתן להרתיח בכביסה.

שימוש באנטיביוטיקה – רוב התרופות האנטיביוטיות לא מבחינות בין חיידקים 'טובים' לחיידקים 'מחוללי מחלה'. לכן, שימוש רצוף בתרופות אנטיביוטיות פוגע בחיידקי המעיים הטבעיים והטובים, שאלו, כאמור, מגנים עלינו מפני התפרצות הקנדידה. אם בכל זאת אתם נאלצים לקחת תרופות אנטיביוטיות לאורך זמן, מומלץ ליטול תוסף תזונה פרוביוטי שמכיל חיידקי אצידופילוס וביפידוס ומחזק את מערכת ההגנה הטבעית של הגוף.

גלולות למניעת הריון – נשים הנוטלות גלולות למניעת הריון נוטות לסבול יותר מתופעות של קנדידה.

סטרואידים – כמו האנטיביוטיקה, גם שימוש לאורך זמן בסטרואידים פוגע בבחיידקים הטובים במעיים ומאפשר התפשטות של פטריות, לרבות קנדידה.

תזונה עשירה בסוכרים, פחמימות ושמרים – פטריית הקנדידה ניזונה מתוצרי הפירוק של סוכרים, פחמימות ושמרים המהווים עבורה מצע גידול מעולה המאפשר לה לגדול ולהתפשט בגוף. יחד עם זאת, התפשטות של הקנדידה בגוף גורמת לתשוקה גוברת לאכילת מזונות אלו.

מתח – כמו בכל הבעיות הקשורות בתפקוד תקין של מערכת העיכול, תקופות ממושכות של מתח וחרדה מחלישות את מערכת החיסון של הגוף, פוגעות באוכלוסיית החיידקים הטובים במעיים, ומאפשרות התפשטות הקנדידה בגוף.

מגע מיני/אוראלי– קיום של יחסי מין לא מוגנים עם מי שנגוע בקנדידה באיברי המין, עלול להדביק את האדם הבריא. בנוסף, כך הופכים שני בני הזוג לנשאים של הפטריה ויכולים להדביק אחד את השני שוב ושוב ולפגוע בתהליך הטיפול וההחלמה. כמו כן, מי שסובלים מקנדידה בלשון ובחלל הפה יכולים להדביק באמצעות נשיקה ו/או מין אוראלי, כמו גם על ידי שימוש בכלים משותפים או מברשת שיניים.

 

הגיע הזמן להיפטר מקנדידה? השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

מה הם תסמיני הקנדידה?

בין תסמיני הקנדידה ניתן למנות כאבי בטן, מיגרנות, כאבי ראש, עצבנות ודיכאון. בנוסף, ניתן למנות גם תשישות, תשוקה עזה למתוקים, כאבי מפרקים, גזים, נפיחות, שלשולים, מערכת חיסון חלשה, בעיות זיכרון, בעיות עור, דלקות חוזרות בנרתיק וריח רע מהפה. יהיה נכון לומר שתסמינים אלו זהים למגוון בעיות במערכת העיכול שאינם קנדידה, אז איך נבדיל את הקנדידה מהשאר?

ישנה בדיקה ייעודית לזיהוי קנדידה, זו מתבצעת, בדרך כלל, לאחר אבחון חלק מהתסמינים הבאים:

  • מצוקה מתמשכת במעיים יכולה להעיד על קנדידה במעיים – נפיחות מתמשכת, גיהוקים, עצירות או שלשולים, התכווצויות בבטן ותסמונת המעי הרגיש, כל אלו עלולים להיגרם כתוצאה ממחסור בחיידקים 'טובים' במערכת העיכול. כאמור, כשהקנדידה מתפשטת במעיים, החיידקים ה'טובים' נחלשים ומערכת החיסון לא מצליח להרחיק את ההתפשטות.
  • עייפות כרונית – מצב קבוע ומתמשך לאורך 6 חודשים לפחות של עייפות או תשישות שלא קשורה למספר שעות השינה, לרוב מלווה בכאבי ראש, כאבי מפרקים, קשיים בזיכרון ובריכוז וכאב גרון.
  • הפרעות במצב הרוח – תנודות במצב הרוח, חרדה ועצבנות ואפילו דיכאון מזוהים כתסמינים של אנשים הסובלים מקנדידה.
  • צורך מוגבר במתוק, פחמימות ומשקאות אלכוהולים – צורך חזק שכזה מזוהה בין התסמינים ומצביע על התפשטות קנדידה במעיים שזקוקה למזון שלה כדי לגדול ולהתפתח.
  • בעיות עור – זיהומים פטרייתיים בציפורניים, אקזמות, פסוריאזיס ופריחות מוכרות כתסמינים של קנדידה במעיים.
  • זיהומים חוזרים בנרתיק ובדרכי השתן – תסמין חוזר אצל נשים הסובלות מקנדידה.
  • זיכרון לקוי, חוסר מיקוד ובעיות קשב וריכוז – תסמינים היכולים להעיד על הימצאות קנדידה בגוף, כמו גם עצבנות, בלבול והיפראקטיביות.
  • גירוד רקטלי או גירוד בנרתיק וכן אלרגיות עונתיות חמורות – אלו מוכרים גם כתסמינים של התפשטות קנדידה בגוף.

אם אתם סובלים מתסמינים של קנדידה, יש לברר ולאבחן על מנת לקבוע האם מדובר בפטרייה מסוג קנדידה אלביקנס. ישנה בדיקת דם המאתרת נוגדנים של קנדידה, אך זו מזהה רק 4 מתוך 20 סוגי הקנדידה המוכרים, לכן אינה יעילה. בנוסף, הקנדידה יכולה להופיע במקומות שונים בגוף וגם אם בדיקת הדם זיהתה את קיום הקנדידה, היא אינה יכולה להצביע על מיקומה. לכן, כשחושדים בקנדידה עדיף לבצע תרבית.

קנדידה בפה

 איך מטפלים בקנדידה?

ההתמודדות והטיפול בקנדידה מורכב משילוב של היגיינה, שימוש בתרופות ושינוי תזונתי מותאם:

היגיינה – כפי שצויין, הקנדידה מעדיפה אזורי גוף חמים, לחים וחשוכים, לכן חשוב לשמור על אזורים בגוף כגון קפלי עור, המפשעה ואברי המין נקיים ויבשים ולהקפיד ללבוש בגדים רפויים ומאווררים. חשוב לשטוף את הגוף היטב במים פושרים, להעדיף מקלחות על אמבטיות ולהימנע מסבונים ותמרוקים מבושמים שעלולים לגרות את העור.

תרופות – הטיפול התרופתי במצבים של קנדידה כולל תרופות אנטי פטרייתיות שניתן לרכוש ללא מרשם ולהתחיל להשתמש עם הופעת הסימנים הראשונים של הקנדידה. נמצא ששילוב של תרופות המכילות סטרואידים יכול להקל על גרד, אדמומיות וכאב. כך ניתן להקל על הסימפטומים, אך צריך להיזהר שכן שימוש ממושך בסטרואידים יכול לעודד התפשטות של תסמיני הקנדידה. בכל מקרה, תמיד עדיף להיוועץ באנשי רפואה לפני התחלת כל שימוש בתרופות.

שינוי תזונתי מותאם – פטריית הקנדידה מתפתחת במעיים וניזונה ממזונות שונים. ישנה חשיבות רבה להמלצות תזונה שיובילו בו זמנית ל'הרעבת' הקנדידה, כמו גם להבראת מערכת העיכול. לכן, התאמת התזונה בזמן הטיפול בקנדידה תכלול עידוד של מזונות מבריאים לצד הימנעות ממזונות אחרים. במהלך הטיפול בקנדידה, מומלץ לצרוך תפריט שכולל ירקות טריים ודגנים מלאים, להקפיד על שתייה מרובה העוזרת לגוף לפלוט את רעלי הקנדידה החוצה ולהימנע מעישון.

מכיוון שהקנדידה 'ניזונה' מפירוק של סוכרים, פחמימות ואלכוהול, בזמן הטיפול בקנדידה מומלץ להימנע מצריכת סוכרים ותחליפי סוכרים, לרבות דבש וריבה, וכמובן משקאות המכילים סוכרים מסוגים שונים. גם מוצרים פחממתיים כגון קמח לבן על מוצריו, אורז לבן וחטיפים מלוחים אינם מומלצים. בנוסף, יש להימנע ממשקאות אלכוהוליים, בשר מעובד, מעושן או משומר, פירות המכילים כמות גדולה של סוכרים, פירות יבשים, רטבים ושימורים בחומץ, אבקות מרק ומזונות בעלי רמה גבוהה של חומרים משמרים וצבעי מאכל. גם מוצרי חלב למיניהם אינם מומלצים בזמן טיפול בקנדידה, למעט יוגורט או מוצרי BIO אחרים המכילים חיידקים פרוביוטים ועוזרים לפלורת המעיים 'להילחם' בקנדידה.

בנוסף לשינוי התזונתי מומלץ להתייעץ עם אדם המתמחה בתחום כדי לבצע התאמה נכונה של תוספי תזונה, ויטמינים וצמחי מרפא, לרבות פרוביוטיקה, שישקמו  את פלורת המעי והנרתיק, יחזקו את מערכת החיסון ויישמרו על חומציות במעיים. בנוסף, הפרוביוטיקה תמלא את המעיים בחיידקים טובים שיקיפו את פטריית הקנדידה וימנעו את התפשטותה.

חשוב לדעת שבמהלך טיפול בקנדידה כדאי ומומלץ להימנע מקיום יחסי מין מכל סוג מכיוון שעצם קיום היחסים מעודד את התפשטות הקנדידה. אם בכל מקרה מחליטים לקיים יחסים, יש להשתמש בקונדום כדי למנוע הדבקה של בן או בת הזוג בקנדידה.

טיפול בקנדידה

למרות שהקנדידה נמצאת בגופנו תמיד, אין לקחת בקלות ראש את התפשטותה בגוף. קנדידה אצל אנשים בעלי מערכת חיסון חלשה עלולה להתפשט עד למערכת הדם ולגרום לזיהום שלה. חולי סוכרת, חולי לוקמיה ואנשים המטופלים באנטיביוטיקה לאורך זמן נמצאים בסיכון מוגבר. כניסה של קנדידה למערכת הדם עלולה לגרום לחום, צמרמורות, בחילה וכאבי ראש, ומחייבת טיפול רפואי דחוף על מנת למנוע התפשטות ופגיעה בכלל מערכות הגוף.

 

הגיע הזמן להיפטר מקנדידה? השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

חפשו מטפלים במערכת העיכול:

בני שטיין

רפלקסולוגיה, מסאג שוודי, פנג שווי, צמחי מרפא, תזונה הוליסטית, אימון גופני כתהליך שיקומי וכו..

יעל אבנון

נטורופתית מוסמכת ומומחית לאבחון בדיקות דם עפ"י מדעים מדויקים. בעלת ניסיון של 20 שנה בטיפול...

איה הוד ניקולא

שלום, שמי איה הוד ניקולא ואני מזכירה לאנשים שהם הרופא הכי טוב של עצמם ומנגישה...

רפאל רוזנסקי

רפאל רוזנסקי (M.Sc., Dip.Ac), מטפל בדיקור סיני, מקים מרפאת רפאל. חבר באגודה הישראלית לריפוי סיני...

חגית צפוני

חגית צפוני בת 45, נשואה + 3 ילדים נטורופתית והרבליסטית במקצועי . למדתי 4 שנים...

אופיר שגב פרימן

דיקור, שיטת NAET, רפואה סינית, רפואת תדרים, שיטת הבריאות הטבעית...

אולי יעניין אותך גם

מומלץ לקרוא גם

קודם
הבא