היא איתנו תמיד, יושבת בחושך ולא מפריעה, ממתינה לשעת כושר ואז פורצת ללא התרעה – הגיע הזמן להכיר את הקנדידה, הפטריה שהופכת את חיינו להרבה פחות נעימים. מה זה קנדידה? לאילו תסמינים היא גורמת? באיזה חלקים בגוף היא פוגעת? ואיך נפטרים ממנה? כל מה שרצית לדעת האורחת הלא קרואה וסילוקה מחייך.
מה זה קנדידה – הגיע הזמן להכיר?
פטריית קנדידה שוכנת קבע באזורי גוף חמים ולחים, כמו חלל הפה, פי הטבעת, אברי המין ומערכת העיכול. התקדמותה, לרוב, נבלמת על ידי מערכת החיסון של הגוף, אך כאשר הגוף לא נמצא במיטבו מבחינה בריאותית ולא יכול להגן על עצמו כמו שצריך, אז הקנדידה במעיים משגשגת. כל עוד אנחנו שומרים על כמות גבוהה של חיידקי מעיים 'טובים', הקנדידה לא תגרום לנזק. אך אחרי שימוש ממושך באנטיביוטיקה, גלולות למניעת הריון, סטרואידים או כשל חיסוני, כמות חיידקי המעיים 'הטובים' פוחתת והפטריה עלולה לגדול באופן חופשי ולפגוע בגוף.
התפשטות הקנדידה במעיים עשויה לפגוע במערכות שונות בגוף: מערכת העיכול, מערכת המין, מערכת החיסון, המערכת האנדוקרינית האחראית על הפרשת הורמונים ומערכת העצבים המרכזית. התסמינים של הקנדידה משתנים בהתאם לאזור בגוף שבו פגעה.
חלל הפה – קנדידה בפה מתבטאת ברובד לבן בריריות חלל הפה והלשון. ללא טיפול, עשויה הקנדידה להתפשט אל חלקים אחרים בגוף, ובהם מערכת העיכול, הריאות והכבד.
אברי מין – קנדידה אינה מחלת מין, אך כן עשויה להופיע באיברי המין ולעבור באמצעות מגע מיני. אצל נשים, קנדידה שכיחה בעיקר בנרתיק ומתבטאת בהפרשה לבנה, גירודים, ריח רע, תחושת אי נוחות ובעירה. אצל גברים, הקנדידה עשויה להתפתח מתחת לעורלה.
פני העור – קנדידה שמתפשטת על פני העור גורמת לעור אדום / כתמים, בעיקר בקפלי עור באזור בית השחי, במפשעה ותחת קפל השד.
ציפורניים – הקנדידה יכולה לפגוע אף בציפורניים, עד כדי הרס מוחלט של הציפורן.
קנדידה תסמינים – איך אדע שיש צורך להיבדק?
פטריית הקנדידה חולקת רבים מתסמיניה עם בעיות אחרות במערכת העיכול: כאבי בטן, מיגרנות, כאבי ראש, עצבנות, דיכאון, תשישות, תשוקה עזה למתוקים, כאבי מפרקים, גזים, נפיחות, שלשולים, מערכת חיסון חלשה, בעיות זיכרון, בעיות עור, דלקות חוזרות בנרתיק וריח רע מהפה. אז איך נדע שיש חשד לקנדידה ושכדאי להיבדק? כאשר לתסמינים ה'רגילים' מתווספים תסמינים מובחנים יותר:
מצוקה מתמשכת במעיים יכולה להעיד על קנדידה במעיים – נפיחות מתמשכת, גיהוקים, עצירות או שלשולים, התכווצויות בבטן ותסמונת המעי הרגיש, כל אלו עלולים להיגרם כתוצאה ממחסור בחיידקים 'טובים' במערכת העיכול.
כאמור, כשהקנדידה מתפשטת במעיים, החיידקים ה'טובים' נחלשים ומערכת החיסון לא מצליח להרחיק את ההתפשטות.
עייפות כרונית – עייפות קבועה ומתמשכת, תשישות כללית, בלי קשר לכמות שעות השינה. מצב שנמשך יותר מחצי שנה ולרוב מלווה בכאבי ראש, כאבי מפרקים, קשיים בזיכרון ובריכוז וכאב גרון.
הפרעות במצב הרוח – אנשים הסובלים מקנדידה נוטים לחוות תסמינים של תנודות במצבי רוח, חרדה, עצבנות ואף דיכאון.
כמיהה למתוקים, פחמימות ואלכוהול – צורך מוגבר במתוק, פחמימות ומשקאות אלכוהולים מזוהה כתסמין של התפשטות קנדידה במעיים ה'דורשת' מזון כדי לגדול ולהתפתח.
בעיות עור – תסמינים של קנדידה במעיים המופיעים בצורה של זיהומים פטרייתיים בציפורניים, אקזמות, פסוריאזיס ופריחות.
הנרתיק ודרכי השתן – נשים רבות הסובלות מקנדידה חוות זיהומים חוזרים בנרתיק ובדרכי השתן.
זיכרון, מיקוד, קשב וריכוז – זיכרון לקוי, חוסר מיקוד ובעיות קשב וריכוז הם תסמינים שעלולים להעיד על הימצאות קנדידה בגוף, כמו גם עצבנות, בלבול והיפראקטיביות.
גירודים ואלרגיות עונתיות חמורות – גירוד רקטלי או גירוד בנרתיק, כמו גם אלרגיות עונתיות חמורות מוכרים כתסמינים של התפשטות קנדידה בגוף.
ברגע שמבחינים בהופעת התסמינים, חשוב לגשת ולהיבדק על מנת לאבחן את הימצאות הקנדידה בגוף בהקדם האפשרי. ישנם גם שאלונים של קנדידה אבחון עצמי המאפשרים לנו לענות על סדרת שאלות מנחות העוזרות לעקוב אחר התסמינים. במידה והקנדידה אכן נמצאת, השלב הבא יהיה לברר היכן בדיוק בגוף היא נמצאת ולטפל בה בהקדם.
בדיקת קנדידה – אבחון לפני טיפול
בדיקת דם יכולה לאתר נוגדנים של קנדידה, אך זו מסוגלת לזהות רק 4 מתוך 20 סוגי הקנדידה המוכרים, לכן יעילותה נמוכה. מכיוון שהקנדידה יכולה 'לתקוף' אזורים שונים בגוף, על מנת לטפל כראוי לא מספיק שזיהינו את קיום הקנדידה, יש גם צורך לדעת היכן היא נמצאת בגוף. לכן, כשחושדים בקנדידה עדיף לבצע תרבית.
במקרה של הופעת תסמינים חוזרים, יש לפנות בהקדם לצוות הרפואי ולהתחיל בבדיקות על מנת לאשש את קיומה של הקנדידה ואת מיקומה בגוף.
קנדידה בלשון
קנדידה בלשון היא פטרייה שנמצאת בפלורת הפה ופורצת לרוב כאשר מערכת החיסון נחלשת. קנדידה בלשון נגרמת כתוצאה מהימצאות של קנדידה במעיים, ויכולה להתקיים זמן רב בלי שנרגיש, עד שנוצרים התנאים להתפרצותה, ואז תהפוך למציקה, צורבת וכואבת. לרוב, קנדידה בלשון היא פטריה מקומית הניתנת לשליטה, אך חשוב לשים לב בזמן, לפני שתספיק להתפשט לשאר הגוף.
קנדידה בלשון מופיעה לרוב אצל תינוקות, אצל מי שהמערכת החיסונית שלהם חלשה, בעלי שיניים תותבות, חולי סכרת, סובלים מאנמיה, מטופלים באנטיביוטיקה ו/או סטרואידים, חולי סרטן המטופלים בכימותרפיה/הקרנות, מי שסובלים מיובש בפה ואצל מעשנים.
קנדידה בלשון היא פטריה מדבקת ולכן חשוב להימנע במהלכה מנשיקות, ולהקפיד על החלפה תכופה של מברשת השיניים שכן הפטריה אוהבת אזורים חשוכים ולחים.
בין התסמינים של קנדידה בלשון ניתן למנות כתמים לבנים מוגבהים המופיעים על הלשון, פנים הלחיים, החך, החניכיים והשקדים, אדמומיות / צריבה / כאב שמקשים באכילה, וגורמים לאי נעימות בפה, אובדן טעם, טעם מר, ריח פה לא נעים, דימום קל כתוצאה משפשוף הגרד ויובש בזוויות הפה.
קנדידה בפה
קנדידה בפה נמצאת אצל מרבית האוכלוסייה מבלי שרובנו מודעים לקיומה. כאשר הקנדידה רק יושבת בפלורת הפה היא אינה מזיקה, אך כאשר מגיעים התנאים להתפרצותה, אז מתחילה הבעיה. כבר הבנו שהקנדידה זקוקה לכך שמערכות ההגנה של הגוף יחלשו כדי שתוכל להתפשט ולגרום לנזק.
הקנדידה בפה תתפרץ בעיקר אצל חולים אונקולוגיים בטיפולי כימותרפיה, פגים שנולדו במשקל נמוך מאוד, חולים הסובלים מתת תזונה או הרעבה, מטופלים בתרופות לדיכוי מערכת החיסון לקראת השתלת איברים או אחרי השתלת איברים, תינוקות הסובלים ממערכת חיסונית לא מתפקדת כתוצאה מהפרעות גנטיות מסוימות וחולי איידס הנמצאים בשלב התסמיני של המחלה.
התפשטות הקנדידה בפה מתבטאת בנגעים אדומים או רבדים לבנים נרחבים באזורים שונים בחלל הפה, בדגש על הלשון, החניכיים ותקרת הפה. הקנדידה בפה עלולה לגרום לתגובה דלקתית, לכאבים בזמן בליעה, קושי בבליעה, נפיחות בחלל הפה ועוד. הקנדידה עלולה להתפשט ללוע ואף לוושט ולכן יש לטפל בה במהירות. מכיוון שקנדידה בפה תוקפת בעיקר בעלי מערכת חיסונית חלשה, הטיפול הטוב ביותר הוא למנוע את התפשטותה על ידי טיפול אנטי פטרייתי מונע וחיזוק המערכת החיסונית במידת האפשר.
הגיע הזמן להיפטר מקנדידה? השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
קנדידה בנרתיק
קנדידה בנרתיק היא פטריה המופיעה בנרתיק ובפות האישה כתוצאה מהתפשטות זנים שונים של פטריית הקנדידה. קנדידה בנרתיק שכיחה מאד ונמצא כי לפחות 50% מהנשים מהעולם יחוו אותה בשלב זה או אחר של חייהן. כ- 5% מהנשים עלולות לחוות זיהום חוזר ואחוז אחד מהנשים באוכלוסיה יאלצו ללמוד לחיות עם זיהום תמידי.
בדרך כלל, הקנדידה נמצאת בנרתיק האישה בלי לעורר בעיות, אך כאשר מתחילים להופיע תסמינים של התפשטות חייבים לטפל בה. ההורמונים הנמצאים בהפרשות הנרתיק וחיידקים 'טובים' הנמצאים בפות ובנרתיק אמורים לשמור על מצב תקין. תסמינים של קנדידה בנרתיק מופיעים כשכמות החיידקים ה'טובים' יורדת, למשל לאחר לקיחת אנטיביוטיקה, או כאשר נוצר שינוי הורמונלי.
לא כל דלקת בנרתיק היא קנדידה. רק בכ- 30% ממקרי הדלקת בנרתיק מדובר בקנדידה ולכן חשוב מאד לאבחן על מנת לתת טיפול נכון. כדי לקבוע שמדובר בקנדידה בנרתיק, יש לוודא נוכחות של זני קנדידה בתרבית או במשטח מיקרוסקופי. בנוסף, חשוב לציין שקנדידה בנרתיק אינה מסוכנת, אך מהווה אי נוחות רצינית.
קנדידה בעור
קנדידה בעור הינה זיהום פטרייתי טורדני שפוגע בבריאות. לא כל אדמומיות עורית מצביעה בהכרח על קנדידה ולכן במקרה של חשש יש לגשת ולהיבדק. בעוד שהקנדידה בעור אינה מסוכנת בפני עצמה, בהיעדר טיפול היא עלילה להתפשט לאזורים אחרים בגוף.
קנדידה בעור משגשגת עקב חיבתה של הקנדידה למקומות לחים וחשוכים הכוללים קפלי עור, האזור שבין אצבעות הרגליים הנתון בגרביים ונעליים רוב היום, בית השחי, האזור שמתחת לשדיים וכדומה. טיפול בקנדידה בעור יהיה על ידי משחות ותכשירים אנטי פטרייתיים ותזונה מותאמת אישית. בנוסף, במקרה של קנדידה בעור ישנה חשיבות יתרה לשמירה על היגיינה, שטיפה וייבוש, החלפת גרביים לעיתים קרובות, הימנעות מלבישת בגדים צמודים מידי שעלולים ליצור חיכוך וכדומה.
קנדידה בפי הטבעת
קנדידה, כאמור, מתפתחת במעיים, ומשם הדרך לפי הטבעת קצרה. קנדידה בפי הטבעת מתבטאת בגירודים, תחושה אי נוחות ותסמינים נוספים המזכירים את תסמונת המעי הרגיז כגון כאבי בטן. בנוסף נפגעת יכולת הריכוז, נוצרת שכחנות של פרטים, יש נטייה לעייפות גוברת, כאבי ראש ומיגרנות. תסמינים נוספים של קנדידה בפי הטבעת יכולים להתרכז במערכת העיכול ולהתבטא בשלשולים, עצירויות, נפיחות ועלייה במשקל.
על מנת לאבחן האם אכן מדובר בקנדידה בפי הטבעת יש לבצע בדיקה ולהבין את חומרת הבעיה. בדיקת צואה תיתן את האינדיקציה הטובה ביותר לנוכחות חיידקים המעידים על קנדידה בפי הטבעת. אופן הטיפול יכלול כמובן תרופות אנטי פטרייתיות ודיאטת קנדידה, כאשר גם לטיפולים משלימים יש מה להציע ולהקל על התסמינים של קנדידה בפי הטבעת.
לא גזירת גורל – איך מטפלים בגופנו ומסלקים את הקנדידה מחיינו?
מכיוון שמדובר בפטריה שמתפשטת במהירות, ההתמודדות והטיפול בקנדידה יהיה משולש ויורכב משילוב מורכב של היגיינה, שימוש בתרופות ושינוי תזונתי מותאם:
היגיינה – מכיוון שהקנדידה מעדיפה אזורי גוף חמים, לחים וחשוכים, ישנה חשיבות לשמור על מקומות אלו נקיים ויבשים. קפלי עור, מפשעה ואברי מין במיוחד, כאשר מומלץ ללבוש בגדים רפויים ומאווררים. מים פושרים עדיפים, אמבטיות פחות, ועדיף לוותר על סבונים ותמרוקים מבושמים שעלולים לגרות את העור.
תרופות – במצב של קנדידה ניתן לרכוש תרופות אנטי פטרייתיות ללא מרשם. שילוב של תרופות המכילות סטרואידים יכול להקל על גרד, אדמומיות וכאב, אך יש להיזהר משימוש ממושך בסטרואידים שעלול לעודד התפשטות של תסמיני הקנדידה. בכל מקרה, תמיד עדיף להיוועץ בצוות הרפואי לפני התחלת כל שימוש בתרופות.
שינוי תזונתי – תזונה מותאמת למצבי קנדידה תתרכז ב'הרעבת' הקנדידה במעיים הניזונה ממזונות שונים. בנוסף, תתרכז התזונה בהבראת מערכת העיכול ותכלול עידוד של מזונות מבריאים לצד הימנעות ממזונות אחרים. תזונת קנדידה, לרוב, תכלול תפריט של ירקות טריים ודגנים מלאים, הימנעות מעישון ושתייה מרובה המעודדת פליטה של רעלי הקנדידה החוצה.
בזמן הטיפול בקנדידה מומלץ להימנע מצריכת מזון ומשקאות הכוללים סוכרים ותחליפי סוכר, גם מוצרים פחממתיים כגון קמח לבן על מוצריו, אורז לבן וחטיפים מלוחים אינם מומלצים. בנוסף, יש להימנע ממשקאות אלכוהוליים, בשר מעובד, מעושן או משומר, פירות המכילים כמות גדולה של סוכרים, פירות יבשים, רטבים ושימורים בחומץ, אבקות מרק ומזונות בעלי רמה גבוהה של חומרים משמרים וצבעי מאכל. מומלץ גם להימנע ממוצרי חלב, למעט יוגורט או מוצרי BIO אחרים המכילים חיידקים פרוביוטים שעוזרים לפלורת המעיים 'להילחם' בקנדידה.
בנוסף לשינוי התזונתי יש להתאים תוספי תזונה, ויטמינים וצמחי מרפא, לרבות פרוביוטיקה, המשקמים את פלורת המעי והנרתיק, מחזקים את מערכת החיסון ושומרים על חומציות במעיים. בנוסף, הפרוביוטיקה ממלאת את המעיים בחיידקים טובים שיקיפו את פטריית הקנדידה וימנעו את התפשטותה.
בזמן טיפול בקנדידה ישנה המלצה על הימנעות מקיום יחסי מין, מכל סוג. קיום יחסי המין עצמם מאיץ את התפשטות הקנדידה. ובכל מקרה, יש להשתמש בקונדום כדי למנוע הדבקה של בן או בת הזוג בקנדידה.
דיאטת קנדידה – הכרחית לטיפול מוצלח בקנדידה
דיאטת קנדידה מטרתה 'להרעיב' את הקנדידה ולסלקה מהגוף. דיאטת הקנדידה אינה פשוטה או קלה, אך משתלמת והכרחית לטיפול יעיל. הדיאטה שומרת על מצב תקין בפלורת המעיים, תנאי הכרחי למניעת התפתחות הקנדידה.
דיאטת הקנדידה משלבת מזונות מחזקים, מנקים ומשפרים תהליכי עיכול. זאת בשילוב עם הסרה מוחלטת של כל המזונות ה'מזינים' את הקנדידה ועוזרים לה לגדול. דיאטת קנדידה יעילה צריכה להימשך חצי שנה לפחות, כדי למנוע את התרבות הקנדידה וכל מאמץ של טיפול בקנדידה ללא דיאטת קנדידה מותאמת מועד לכישלון.
דיאטת קנדידה צריכה להיות מותאמת אישית, אך יש כללים שמתאימים לכולם:
מומלצים: ירקות ירוקים לניקוי רעלים, קטניות מושרות, דגנים מלאים לא עמילנים, זרעים, דגים, שמנים טבעיים, תבלינים, שתייה מרובה והחלפה של מברשת השיניים למניעת הדבקה עצמית חוזרת.
מותרים: פרי אחד או שניים ביום, קפה אחד ללא חלב, בשר לא מעובד בכמות מינימלית, גבינות רק לאחר חודש וחצי של דיאטת קנדידה מוקפדת.
אסורים: חלב ומוצריו שאינם פרוביוטים, פחמימות ריקות, סוכרים, מתוקים, חצילים, פלפלים, משקאות קלים ומוגזים, רטבים תעשייתיים, מזונות מותססים, עישון.
לטפל בגוף ולא בקנדידה עצמה – הטיפול הטבעי
הטיפול הטבעי בקנדידה עיקרו בשמירה על אוכלוסיית החיידקים הטובים במעי הגס וחיזוק מערכת העיכול, על מנת למנוע חזרה של הקנדידה. הטיפול הטבעי בקנדידה מעצים את הגוף בעזרת אורח חיים בריא ואיזון וחיזוק הגוף. הגברת המודעות לגוף מסייעת בתהליכי שחרור רגשיים, ומעצים את החיבור של המטופל לעצמו. במקביל לדיאטת הקנדידה, המתרכזת בסילוק הפטריה מהגוף, יש לדאוג לשיקום פלורת המעיים וחיזוק אוכלוסיית החיידקים הטובים במעיים. זאת ניתן לעשות על ידי תוספי תזונה מותאמים המספקים תמיכה לכבד, מנטרלים רעלים ותומכים בתהליך ניקוי הגוף והאיזון בפלורת המעיים.
חומצה קפרילית – חומצת שומן קצרת שרשרת הקיימת גם בחלב אם, מופקת מחלב קוקוס ומוכחת כאנטי פטרייתית ואנטי בקטריאלית.
שמן אורגנו – עשיר בנוגדי חמצון, אנטי בקטריאלי ואנטי פטרייתי, פוגע במעטפת הקנדידה, ויעיל גם בטיפול בחיידק הליקובקטר פילורי.
אגוז שחור – החומר הפעיל באגוז השחור מעכב התפשטות של חיידקים ופטריות, ניתן לצרוך אותו כתמצית או באבקה יבשה.
פרוביוטיקה – עוזרת לאוכלוסיית החיידקים הטובים במעיים לגדול, בנוסף מחזקת ותומכת בפלורה הנשית. הפרוביוטיקה מסייעת ליעילות ניקוי הכבד ולחיזוק היכולת של הכבד לסלק רעלים, לרבות רעלי פטריית הקנדידה.
בנוסף לחיזוק פלורת המעיים, מומלץ במקביל לצרוך תוספי תזונה וצמחי מרפא המיועדים לחיזוק מערכת החיסון של הגוף ולהורדת לחץ. לפני שמתחילים לצרוך כל סוג של תוספי תזונה וצמחי מרפא לטיפול בקנדידה, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי אישי, על מנת להתאים את הטיפול הנכון עבורכם.