תסמונת המעי הרגיז משפיעה על 25% מהאוכלוסייה הבוגרת, כאשר הרוב המכריע הן נשים. הלוקים בתסמונת מרבים להיעדר מהעבודה, מגיעים באופן קבוע לרופא המשפחה וסובלים מכאבים ותחושות של אי נוחות על בסיס יומי. בכתבה הבאה אספנו עבורכם טיפים וכלים מעשיים שיעזרו לכם להתמודד עם התסמונת.
תסמונת המעי הרגיז היא מחלת מעיים כרונית נפוצה המשפיעה על חלק נרחב מאוכלוסיית העולם. המחלה התגלתה כבר בשנת 1818 והיא נחשבת כמחלת המעי התפקודית השכיחה ביותר.
התסמינים העיקריים שלה מתבטאים בכאבי בטן, התכווצויות, עוויתות, שלשול, עצירות ונפיחות בטנית. הבשורה הטובה ביותר היא ככל הנראה שהתסמונת אינה מסכנת חיים והתסמינים שלה לא יגדלו או יחמירו עם הזמן. יותר מזה, בעזרת טיפול נכון, אורח חיים בריא ותזונה נכונה ניתן להקל באופן משמעותי על דרך ההתמודדות עם התסמונת.
על אף שכרגע לא קיימת תוכנית טיפולים אשר יכולה לרפא את תסמונת המעי הרגיז, אין לכם כל סיבה לדאגה. מעבר לאי נוחות וכאבים במערכת העיכול, התסמונת אינה גורמת לפגיעה במעיים ואינה מעלה את הסיכון להתפתחות מחלות אחרות כמו סרטן, מחלות מעיים או דלקות שונות.
מה עלול לגרום לתסמונת?
לשאלה הזאת אין תשובה אחת ברורה, אלא אוסף של תשובות שנאספו על ידי רופאים במהלך השנים. ההשערה הסבירה ביותר היא שמדובר בשילוב בין גורמים נפשיים ופיזיולוגיים.
בין הגורמים הנפשיים אנו יכולים למצוא מתח, עצבנות, חרדה, סטרס ולחץ. אין באמת הוכחה מדעית לכך, אך יש אנשים הסבורים כי בתקופות של רוגע ושלווה, התסמינים נחלשים והאדם מרגיש הקלה.
בגורמים הפיזיולוגים נוכל למצוא מעי רגיש, רגישות יתר או חוסר סבילות למזונות מסוימים (כגון לקטוז, גלוטן ועוד) אשר גורמים לכאבים ואי נוחות באזור המעיים.
לקבלת מידע על אפשרויות הטיפול במעי רגיז השאירו פרטים ונחזור אליכם
איך ניתן לאבחן את התסמונת?
לכל חולה יש תסמינים שונים, התבטאות המחלה לא בהכרח אחידה אצל כולם ולכן בכל מקרה מומלץ להיוועץ אצל רופא מומחה. חלק מהתסמינים המאפיינים את תסמונת המעי הרגיז הם: כאבים, אי נוחות, יציאות לא תקינות (מלוות בריר, קשות או מימיות), התכווצויות, גזים, בחילות, חוסר תיאבון, צרבת, עייפות, כאבים בחזה, חרדה ודיכאון. אם אתם סובלים מהתסמינים הנ"ל רצוי להיבדק על מנת לקבל את הטיפול המתאים להקלה על הסימפטומים של תסמונת המעי הרגיז.

מה הטיפול המומלץ להקלה על התסמונת?
אמנם לא קיים טיפול תרופתי המיועד לטיפול בתסמונת המעי הרגיז אבל ישנם טיפולים רבים נוספים, אשר בעזרתם ניתן לחיות עם התסמונת חיים רגילים, מלאים ופעילים.
הנה רשימת הטיפולים המומלצים ביותר:
- שינויים בתזונה והימנעות ממאכלים שעלולים להוביל להחרפת הסימפטומים. איך נדע מה לאכול ומה לא לאכול? ראשית, רצוי לגשת לדיאטנית קלינית וביחד להחליט על תפריט מתאים תוך כדי בדיקת האפשרויות השונות וההשפעות של מזונות שונים על הופעת התסמינים. ניסיונות טיפוליים יכולים בהחלט לעזור כדי לראות איך הגוף מגיב כאשר אנו מתנזרים ממזונות כגון, שעועית, כרוב, ענבים, תמרים, צימוקים, קפה, יין אדום, בירה, שוקו ושתייה מוגזת הידועים כיוצרים פעילות מוגברת במעיים.
- ניתן לנסות דיאטה עשירה בסיבים תזונתיים המסייעים למניעת עצירות. צריך להיזהר כאשר נוקטים בדיאטה זו מכיון שהיא עלולה לגרום לשלשול, גזים או עוויתות. כמו כן, מומלץ להקפיד לשתות הרבה מים מכיוון שחוסר במים גורם לעצירות גדולה וכאב מיותר. ישנם מוצרי מדף או תרופות פרוביוטיות שניתן לצרוך שמשפרות את פעילות המעי.
- אם אתם סובלים משלשולים, חשוב להקפיד לשתות הרבה מים כדי לאזן את הנוזלים בגוף, ולאכול מאכלים שיאטו את פעילות המעיים. בנוסף קיים חשש מדילול בכמות החיידקים הטובים במעיים, מומלץ לצרוך מזונות כבושים כמו מלפפון חמוץ, כרוב כבוש או כל ירק אחר שיכול לסייע.
- מומלץ לבצע שינויים בהרגלי האכילה. רצוי להקפיד על ארוחות קטנות, מרובות ובשעות קבועות.
- הקפדה על ספורט, כדאי להקפיד על פעילות ספורטיבית באופן יומיומי כדי להקל על מתח נפשי ולסגל אורח חיים בריא.6. כדי להימנע מבעיות מעיים, רצוי להימנע מקפאין, אלכוהול, מזון חריף וטבק הידועים כמגרים את רירית המעי. גם מזונות קפואים או מצוננים כמו מים קרים, קרח או גלידות עלולות לגרום להתכווצויות במעי ולכן כדאי להימנע מאכילתם.
- טיפול פסיכולוגי אף הוא יכול לעזור במצבים מסוימים של מתח נפשי שעלול להשפיע רבות על התסמונת.
לסיום, אם אתם מאובחנים בתסמונת, אין סיבה לבהלה. עם הכלים הנכונים אפשר לחיות בצורה טובה, מבלי לוותר על הנאות החיים. השתדלו לישון שינה טובה, לאכול אוכל טוב ובריא, לעשות הפסקות, לשתות הרבה מים, לעשות ספורט ולהיצמד לאורח חיים בריא.