כל מה שרציתם לדעת על בקע סרעפתי (רמז: כל עוד אין סיבוכים – אין סיבה לבהלה)

postview
timetoread
4 דקות
כל מה שרציתם לדעת על בקע סרעפתי (רמז: כל עוד אין סיבוכים – אין סיבה לבהלה)

יותר ממחצית אוכלוסיית בני ה-60 פלוס סובלים מבקע סרעפתי אשר פוגע להם באיכות החיים. מצב זה נוצר כאשר השרירים באזור הסרעפת נחלשים וכך חלק מהקיבה עלול לעלות למעלה אל חלל בית החזה. מה עושים במצב כזה? זה מסוכן? איך מטפלים? כל התשובות מחכות לכם בכתבה הבאה.

בקע בקיבה

בקע סרעפתי מתרחש לרוב אחרי גיל 60, מכיוון שלאחר גיל זה השרירים באזור הסרעפת נחלשים, מאבדים מאחיזתם ובכך מאפשרים לחלקים מהקיבה לעלות ולבלוט לתוך חלל בית החזה. למרות כל מה שאולי עובר לכם עכשיו בראש, אין סיבה לבהלה. כל עוד אין סיבוכים מיותרים, אף אחד לא בסכנת חיים. באמצעות תרופות נכונות ניתן לחיות עם זה בשלום ולאורך זמן. במקרים מסוימים יש צורך בניתוח שלעיתים עלול להיות מורכב אך לרוב עובר בהצלחה.

ממה נוצר בקע סרעפתי?

 ברוב המקרים בקע סרעפתי נובע מעודף משקל, אבל לא רק. יש סיבות נוספות כגון חבלה פיזית באזור הסרעפת, מום מולד שנחשב יחסית דיי נדיר אצל תינוקות,  הריונות מרובים, בעיות בגב, עקמת, שחיקה של עמוד השדרה, ניתוחי ושט, ניתוחי קיבה או לחץ מוגבר וממושך בחלל הבטן שנובע משיעולים מרובים, הקאות, עצירות או הרמה של משאות כבדים.

בקע סרעפתי תסמינים – מהם ואיך ניתן לטפל בתופעה?

רוב הבקעים גורמים לתסמינים קלים ולכן רוב האבחנות מתרחשות כאשר אנו ניגשים לברר בעיה רפואית אחרת. התסמינים לרוב מושפעים מגודל הבקע. ככל שהבקע קטן יותר, כך הסיכויים להופעת תסמינים נמוכים יותר. אם הבקע גדול יותר, כך גדל הסיכון להתפתחות תסמינים. התסמינים הנפוצים ביותר כוללים צרבות ותחושה לא נעימה של חומצה בפה או מזון לא מעוכל. שאר התסמינים כוללים גיהוקים, תחושה מהירה של שובע, כאבים בבטן או בחזה, קושי בבליעה וקוצר נשימה. אצל רוב החולים תהיה תגובה טובה לטיפול תרופתי ולכן מומלץ להקשיב לעצות הרופאים בעניין זה.

 

חוששים מבקע סרעפתי? השאירו פרטים ונחזור אליכם

אם החלטתם ללכת לרופא, אלו הבדיקות שתצטרכו לעבור:

אם אתם רוצים לבדוק האם גם אתם סובלים מבקע סרעפתי, תצטרכו לעבור בראש ובראשונה שיחה עם רופא מומחה בתחום הגסטרו על מנת להבין מהם התסמינים שאתם סובלים מהם והאם הם קשורים לבקע סרעפתי.
בדרך כלל, אחרי שיחה עם הרופא אתם תקבלו הפניה למכון רנטגן על מנת לבצע צילום ושט-קיבה-תריסריון. במהלך הבדיקה תתבקשו לשתות חומר ניגוד שיאפשר לרופא לראות את מבנה הוושט, הקיבה והתריסריון ובכך להצליח לראות נוכחות של בקע סרעפתי אם קיים.
בדיקה נוספת שסביר להניח שתתבקשו לעשות היא אנדוסקופיה עליונה, המתבצעת בעזרת צינור גמיש המכיל מצלמה שנועדה להסתכל על הוושט והקיבה. אם תוצאות הבדיקה יהיו חיוביות, ייתכן כי הרופא המטפל ימליץ על ניתוח לפתרון הבעיה.

בקע סרעפתי: מסוכן או לא?

ברוב המקרים בקע סרעפתי אינו מסוכן. עם זאת, במקרים של סיבוכים עלולים להתפתח תסביב של הקיבה או כליאה של הקיבה בשק הבקע. סיבוכים אלה עלולים לגרום לכאבים ברום הבטן, קושי בבליעה, בחילות והקאות. מדובר במצב חירום רפואי המצריך לפנות למיון ואף לעבור ניתוח. במקרים פחות מסכני חיים, בקע סרעפתי עלול לגרום גם למחלת ההחזר הקיבתי ושטי (מדובר על הפרעה שבה תוכן חומצי שנשאר בקיבה, עולה מהקיבה לוושט וגורם לכוויה במעטפת הפנימית של הוושט).

מה מומלץ לאכול כדי להחלים מבקע סרעפתי?

על מנת להחלים מהתסמינים של בקע סרעפתי מומלץ להיצמד לתפריט תזונה מותאם אישית וכמו כן לשים לב לזמני אכילה, משך האכילה, קצב האכילה ועוד. כאשר אנחנו לומדים לאכול בצורה נכונה, אנחנו עוזרים לשקם את פעילות הקיבה, לאזן חומציות, להפחית דלקות, להגן על ריריות הוושט ולחזק את מערכת החיסון.

בין ההמלצות שיכולות לסייע לכם:
1. נסו לאכול מזונות קלים לעיכול ופירוק (כגון בננה, אורז מלא, אבוקדו, שיבולת שועל, כרוב כבוש, מלפפון חמוץ ועוד) וכל זה על מנת להימנע מעומס על הקיבה.
2. הפחתת חומציות – מומלץ לוודא שהמזונות שאתם אוכלים הם פחות חומציים על מנת לא לתת לקיבה לפתח רגישויות. ניתן גם למנן את כמות האוכל ובכך לסייע לגוף.
3. יש מזונות אשר מחלישים את שריר הוושט שהוא שריר טבעתי הנמצא בין הקיבה לוושט. החלשות שריר זה מאפשר למזון לחדור לוושט ביתר קלות.

מה קורה כאשר הרופא ממליץ על ניתוח?

במקרים קיצוניים בהם הבקע הסרעפתי מסתבך, אתם עלולים לעבור ניתוח חירום. הליך מסוג זה מתאים לאנשים הסובלים מהתסמינים הבאים:
1. תסביב של הקיבה (פיתול של חלק ממערכת העיכול שמוביל בדרך כלל לחסימה חלקית או מלאה ולעיתים מפחית את זרימת הדם עד ליצירת נמק).
2. כליאה של הקיבה בפתח הבקע (מצב מסכן חיים שמצריך ניתוח דחוף)
3. התנקבות של הקיבה (מצב בו כיב חודר לכל עומק דופן התריסריון וגורם לשפיכת תוכן התריסריון, מה שעלול לסכן חיי אדם ומצריך טיפול מיידי).
4. כישלון נשימתי על רקע בקע סרעפתי גדול (מצב בו יש תחושת חנק וחוסר נשימה עקב הבקע הסרעפתי).

לאחר אשפוז של יומיים במחלקת גסטרו בבית החולים, הרופא המטפל יוכל לבדוק אתכם ולהחליט האם אתם יכולים להשתחרר הביתה או שכדאי שתישארו למעקב נוסף. החזרה לשגרה היא יחסית מהירה, כ-7 ימים עד 14 ימים בלבד, אולם תהליך החזרה לתזונה רגילה נמשך כחודש ימים. במהלכו תצטרכו להיפגש עם דיאטנית קבועה שתעקוב אחר מצבכם הרפואי ותבנה עבורכם תפריט תזונה נכון ובריא שמתאים לכם.

לסיום, ברוב המקרים בקע סרעפתי קטן לא גורם לתסמינים או לסיבוכים ואין צורך לבהלה או דאגה מיותרת. אבל אם יש חשד לבקע גדול, רצוי ואף חובה ללכת ולהיוועץ עם רופא מומחה על מנת לטפל בבעיה בהקדם ולהימנע ככל הניתן מניתוח חירום. בנוסף, ישנן תרופות שיכולות להקל על הסימפטומים, לעזור לטפל בתופעה ולמזער נזקים עתידיים.

חוששים מבקע סרעפתי? השאירו פרטים ונחזור אליכם

חפשו מטפלים במערכת העיכול:

אופיר שגב פרימן

דיקור, שיטת NAET, רפואה סינית, רפואת תדרים, שיטת הבריאות הטבעית...

יעל אבנון

נטורופתית מוסמכת ומומחית לאבחון בדיקות דם עפ"י מדעים מדויקים. בעלת ניסיון של 20 שנה בטיפול...

רועי קצב

מקים את "קליניקה כחודו של מחט". מטפל ברפואה סינית ומרצה במכללת רידמן. עבר התמחות בסין...

איה הוד ניקולא

שלום, שמי איה הוד ניקולא ואני מזכירה לאנשים שהם הרופא הכי טוב של עצמם ומנגישה...

מרכז דרך הבטן

המודל הטיפולי המיושם במרכז משלב שיטות מבוססות מחקר מודרני עם שיטות ממסורות ריפוי שנמצאו יעילות...

עידן בוקשפן

מטפל במגע ואמן לחימה. בוגר מכללת תמורות לרפואה משלימה ובעל תעודת הוראה ממכון וינגייט. אדם...

אולי יעניין אותך גם

מומלץ לקרוא גם

קודם
הבא