דיספפסיה

postview
timetoread
2 דקות

דיספפסיה, או בשמה השני דיספפסיה תפקודית (או דיספפסיה פונקציונלית) היא הפרעה נפוצה במערכת העיכול. מה התסמינים שלה, איך מטפלים ומי נמצא בקבוצת סיכון? הכנו לכם את המדריך השלם.

דיספפסיה תפקודית

מה היא דיספפסיה? ומהם התסמינים של דיספפסיה?

המונח ״דיספפסיה תפקודית״ מתייחס למספר תלונות הקשורות למערכת העיכול העליונה. דיספפסיה היא למעשה הפרעה תפקודית ללא סיבה נראית לעין, והיא יכולה להיות כרונית (מתמשכת) או עם נטייה להתקפים – כלומר חזרה והיעלמות. מדובר במספר תסמינים עיקריים, הנקראים ״תסמינים דיספפטיים״ (ומכאן גם שם התופעה) שלא נמצא קשר בינם לבין מחלות אחרות. התסמינים מתמקדים באי נוחות בחלק העליון של הבטן וכוללים, בין היתר:

  1. תחושת נפיחות
  2. תחושת שובע מוקדמת וחוסר תאבון
  3. תחושת מלאות לאחר ארוחה
  4. בחילות
  5. גיהוקים
  6. הקאות
  7. תחושת בערה
  8. קשיי בליעה
  9. ירידה במשקל

 

לקבלת מידע על אפשרויות הטיפול השאירו פרטים ונחזור אליכם

התסמינים הדיספפטיים יכולים להופיע כולם בו זמנית, או תסמין אחר בכל פעם. גם עוצמת התסמינים משתנה – במרבית המקרים, התסמינים יכולים להיות קלים וכמעט ללא כל השפעה על החיים, אך מנגד, ישנם תסמינים שחומרתם יכולה להשפיע בצורה ניכרת ולפגוע באיכות החיים ובתפקוד היומיומי. התסמינים וחומרתם משתנים מאדם לאדם.

דיספפסיה פונקציונלית

מה הן הסיבות לדיספפסיה תפקודית?

דיספפסיה היא תופעה נפוצה יחסית, וכ-7%-25% מהאוכלוסייה הבוגרת בארצות מפותחות סובלים ממנה. משום שמדובר במגוון רחב של תסמינים, יכולות להיות מספר סיבות לדיספפסיה, סיבות פיזיולוגיות וכן סיבות נפשיות – הפרעות בפעילות מכנית-מוטורית של הקיבה, שינויים ברקמת השריר במערכת העיכול, הפרעה במנגנון ההסתגלות של הקיבה למזון, עיכוב והאטה בקצב התרוקנות מזון בקיבה, רגישות יתר של הקיבה, זיהום על ידי הליקובקטור, גורמים פסיכולוגיים כגון דיכאון וחרדות ועוד.

איך מטפלים בדיספפסיה תפקודית?

לרוב, משום שמדובר בתסמינים קלים בלבד של דיספפסיה תפקודית, אין צורך בטיפול כלל. עם זאת, הטיפול בדיספפסיה ייקבע בהתאם לחומרת התסמינים – וכן בהתאם לסיבת התסמינים. אם מדובר, למשל, בתסמינים הנובעים מחרדה, הטיפול יתמקד בחרדה. אם מדובר בתסמינים שמקורם בחיידק הליקובקטר פילורי, הטיפול יתמקד בטיפול בחיידק. בנוסף, טיפול טבעי בדיספפסיה יכלול, לרוב, אימוץ אורח חיים נכון ובריא ועשיר בתזונה בריאה ובפעילות גופנית, ובמקרה הצורך – גם טיפול ברפואה משלימה.

לסיכום, דיספפסיה תפקודית היא אוסף תסמינים שכיח, ויש לברר את מקור התופעות השונות כדי להבין כיצד ניתן לטפל בה בצורה היעילה ביותר.

לקבלת מידע על אפשרויות הטיפול השאירו פרטים ונחזור אליכם

חפשו מטפלים במערכת העיכול:

יעל אבנון

נטורופתית מוסמכת ומומחית לאבחון בדיקות דם עפ"י מדעים מדויקים. בעלת ניסיון של 20 שנה בטיפול...

רועי קצב

מקים את "קליניקה כחודו של מחט". מטפל ברפואה סינית ומרצה במכללת רידמן. עבר התמחות בסין...

טל זייץ

שמי טל זייץ, מטפל בדיקור סיני וצמחי מרפא, מוסמך מטעם האגודה הישראלית לריפוי סיני מסורתי...

אהוד סברדליק

מטפל מאז שנת 1999 ברפואה סינית בעזרת דיקור סיני, צמחי מרפא סיניים, תזונה ואורח חיים...

רפאל רוזנסקי

רפאל רוזנסקי (M.Sc., Dip.Ac), מטפל בדיקור סיני, מקים מרפאת רפאל. חבר באגודה הישראלית לריפוי סיני...

איה הוד ניקולא

שלום, שמי איה הוד ניקולא ואני מזכירה לאנשים שהם הרופא הכי טוב של עצמם ומנגישה...

אולי יעניין אותך גם

מומלץ לקרוא גם

קודם
הבא