נפיחות בבטן – 10 הגורמים שמנפחים אותנו

postview
timetoread
6 דקות
נפיחות בבטן – 10 הגורמים שמנפחים אותנו

נפיחות בבטן, המתבטאת לרוב בבטן נפוחה שנראית כמו בלון, לא קשורה להשמנה ומתלווה לתחושה של אי נוחות בבטן וגזים. מדוע אנחנו חווים את התופעה ומה אפשר לעשות כדי להימנע ממנה? 10 הגורמים לנפיחות בבטן ואיך מתמודדים איתם. 

נפיחות בבטן

כולנו מייצרים גזים בגופנו, אך לעיתים מצטברת כמות גזים גדולה שלא משתחררת ואלו גורמים לנפיחות בבטן ולעיתים גם לכאבים. ההצטברות של הגזים יכולה להיגרם ממגוון סיבות חיצוניות ופנימיות, החל מהמזון שאנו אוכלים ועד לעומס ולחץ חיצוניים. בין עשירית לשליש מהאוכלוסייה סבלו או יסבלו מנפיחות בבטן שיכולה להתבטא בשיהוקים, גיהוקים, ופליטת גזים דרך המעי הגס.

חשוב שנדע להבדיל בין נפיחות בבטן להשמנה: כאשר הבטן נפוחה היא תהיה מלווה בהרגשה של בטן קשה, בנוסף, שומן בטני נוטה להשתפל לצדדים, בעוד נפיחות בבטן מתבטאת בבטן עגולה שנראית כמו בטן הריונית. בנוסף, מי שסובלים מנפיחות בבטן מדווחים על שינויים במראה הבטן לאורך שעות היום, כאשר בבוקר היא יחסית שטוחה ולקראת ערב מתנפחת. 

מהם התסמינים לנפיחות בבטן?

בני אדם שונים יחוו תחושת נפיחות בבטן באופן שונה. הדבר תלוי בעיקר באופן שבו מערכת העיכול של כל אחד מתפקדת באופן רגיל. התסמינים לנפיחות בבטן כוללים:

  • גיהוקים – 'גרעפס' בשפת היומיום, פליטה של גזים דרך הפה שמתרחשת לרוב כתוצאה מהצטברות של גזים או של מזון בקיבה.
  • נפיחות – 'נוד' בשפת היומיום, פליטה של גזים דרך המעי הגס המלווים לכאבי בטן ולפעמים אף יכולים להקרין לכיוון החזה.
  • בטן נפוחה שדומה למראה של בטן הריונית.

 

נפיחות בבטן

 

10 הגורמים לנפיחות בבטן

1. תזונה לא מתאימה

למזון שאנחנו צורכים יש השפעה ישירה על היווצרות הגזים במערכת העיכול והצטברותם. הגזים במעי הגס נוצרים על ידי חיידקי פלורת המעי כשאלו מפרקים שאריות של פחמימות שלא עברו עיכול על ידי אנזימי מערכת העיכול. כמובן שכל גוף מגיב באופן שונה, אך ישנם מספר מזונות שיש להם נטייה 'לנפח' את הבטן, לגרום להיווצרות גזים ולחדירת נוזלים לחלל המעי ועל כן מומלץ להימנע מהם אם סובלים מנפיחות בבטן:

  • גלוטן ומוצריו הכוללים בין השאר: לחם, פסטה, פתיתים, קוסקוס וקורנפלקס, הם בעלי אינדקס גליקמי גבוה, מתפרקים לסוכרים ויוצרים נפיחות בבטן. לכן מומלץ להעדיף דגנים נטולי גלוטן כגון: אורז, תירס, תפוח אדמה, בטטה וקמחים בעלי אחוז גלוטן נמוך.
  • לקטוז – חלק מהאוכלוסייה לא מייצר בגוף את האנזים שמפרק את הלקטוז, סוכר החלב, וכך הוא מצטבר במעיים ובקיבה ומביא לנפיחות בבטן, כאבים וגזים. לכן מומלץ להעדיף מזונות חלבוניים ללא לקטוז כגון טחינה, אבוקדו, ביצה, טונה וחלב צמחי.
  • ירקות ופירות – למרות שלירקות ולפירות יש יתרונות תזונתיים רבים, ישנם כאלה שיכולים לגרום לנפיחות בבטן. ירקות כדוגמת בצל, שום, כרוב, כרובית, ברוקולי, צנון, וצנונית. מומלץ בכל פעם לוותר על ירק אחר כדי לגלות את הגורם לנפיחות בבטן. בנוסף, ישנם מי שלא מפרקים פרוקטוז, סוכר הפירות והדבש, ופירות מסויימים יגרמו להם לנפיחות בבטן וגזים
  • קטניותקטניות כגון: שעועית, עדשים, חומוס, פול ופולי סויה מומלץ להשרות היטב, ואף להנביט במידת האפשר, על מנת להקל על העיכול והנפיחות בבטן. 
  • ממתיקים מלאכותיים מזונות המכילים ממתיקים מלאכותיים עלולים לגרום לנפיחות בבטן. עדיף להימנע ממשקאות ומאכלי 'דיאט' ואם בכל זאת קשה לשתות מים, ניתן לשפר את הטעם עם לימון ומלפפון ואף להכין חליטות צמחים ולקרר אותן. 
  • קפאין/קקאו – קפאין וקקאו, כמו מוצרים המכילים אותם, ממריצים את מערכת העיכול ועלולים לגרום להיווצרות גזים עקב פעילות נמרצת מידי. בנוסף הם גם גורמים להפרשה מוגברת של מיצי עיכול ועודף חומציות בקיבה, שעלולים לגרום לנפיחות בבטן ולגזים.
  • משקאות מוגזים – משקאות תוססים המכילים כמות גדולה של גזים עלולים לגרום לתחושה חזקה של נפיחות בבטן פשוט מכיוון שעצם שתייתם מכניסה לגופנו גזים, לכן מומלץ מאד להימנע גם משתיית כמות קטנה שלהם.

 

הבטן נפוחה? הגיע הזמן לטפל! אנחנו מזימינים אותך להשאיר פרטים ונחזור בהקדם

2. מחסור בנוזלים 

לנוזלים יש תפקיד חשוב בהתנהלות התקינה של מערכת העיכול שלנו. הם חשובים לתנועתיות המעיים, לפעילות אנזימי העיכול, לפעילות החיידקים הטובים במעיים ולספיגה נכונה של ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. כשאנחנו לא שותים מספיק, תהליך העיכול משתבש, נוצרים גזים כתופעת לוואי ונגרמת נפיחות בבטן. בנוסף, מחסור בצריכת נוזלים יגרום לגוף לאגור מחסני נוזלים, מה שעלול לגרום לנפיחות בבטן. לכן יש לדאוג לשתות לפחות 2 ליטר של מים במהלך היום, בין הארוחות, כדי לשמור על מאזן נוזלים תקין בגוף.

3. הרגלי אכילה 

נפיחות בבטן מושפעת גם מהרגלי אכילה. אכילת ארוחות גדולות שמכבידות על מערכת העיכול ועל תהליך העיכול, הן גורם נפוץ לנפיחות בבטן. ריכוז כמות גדולה של מזון בארוחת אחת, על פני חלוקת אותה כמות מזון למספר ארוחות קטנות, מכבידה על מערכת העיכול וגורמת עומס יתר על הקיבה ועל מערכת העיכול, גם כשמדובר באכילת מזון בריאות. מומלץ לפזר את הארוחות על פני היום למספר ארוחות לא גדולות.

גם אכילת יתר באופן כללי מהווה סיבה לנפיחות בבטן. בזמן האכילה, המזון הלעוס מגיע לקיבה שמבצעת תהליך עיכול ומעבירה את המזון להמשך תהליך העיכול, לתריסריון. לקיבה יש קצב התרוקנות מסוים וכאשר אוכלים יותר מידי היא לא עומדת בקצב. אז הקיבה מעבירה אוכל שאינו מעוכל דיו לתריסריון ולהמשך מערכת העיכול ונוצרים גזים רבים הנובעים מפירוק ועיכול חיידקי של המזון.

בנוסף, חשוב ללעוס היטב את האוכל על מנת להקל על תהליך העיכול, בנוסף להארכת משך האכילה. ככל שתקדישו יותר זמן ללעיסה איטית, כך הארוחה תספק יותר ולא תתרחש אכילת יתר.

4. אלרגיה או רגישות למזון 

נפיחות בבטן יכולה להוות תסמין לאלרגיה או רגישות שנובעים מתגובת יתר של מערכת החיסון למזון מסוים. הסיבה לכך יכולה להיות גנטית כמו גם פגיעה משמעותית בדפנות המעיים המובילים לתופעת "מעי דליף", הפוגעת בפעולה התקינה של מערכת החיסון. כאשר מכניסים לגוף מזון שקיימת רגישות לגביו, נוצרת דלקתיות מוגברת במערכת העיכול הגורמת לנפיחות בבטן. המזונות שלרוב קיימת לגביהם רגישות ואלרגיה: חלב ומוצריו, גלוטן ומוצריו, מוצרים המכילים סויה או בוטנים. 

לרוב, אלרגיה או רגישות למזון לא תגרום רק לנפיחות בבטן אלא גם לתופעות לוואי נוספות כגון אדמומיות או גירודים בגוף, דמעות, נזלת מוגברת או שיעולים. לכן קל יותר להבחין האם הנפיחות בבטן קשורה לאלרגיה או רגישות, אם מגיעה עם תופעות נוספות. הימנעות ממזון שחושדים בו כמעורר רגישות, מהווה כלי אבחון עצמי מהיר ויעיל במיוחד. 

5. בליעת אוויר

כל בני האדם בולעים אוויר בזמן האכילה ולעיסת המזון. הכוונה לאוויר שנבלע ולא נפלט החוצה, אלא עובר במערכת העיכול ומשתחרר דרך פי הטבעת. אך ישנם מקרים שבהם נבלע יותר אוויר מהרגיל; בזמן לעיסת מסטיק, בזמן עישון, שתיה באמצעות קשית, צריכת משקאות מוגזים, בזמן התקף חרדה. אז, עקב בליעת האוויר, נמתחות דפנות הקיבה וגורמות לנפיחות בבטן. 

6. מצבים בריאותיים 

ישנם מספר מצבים בריאותיים שבטן נפוחה עלולה להוות תסמין שלהם, ביניהם:

  • חוסר איזון חיידקי/בקטריאלי במעיים – החיידקים והבקטריות במערכת העיכול צריכות להיות באיזון כדי לשמור על בריאות הגוף. כשאלו יוצאים מאיזון, תהליך העיכול נפגע, מתקיימת התרבות יתר של חיידקים המשחררים גזים ונוצרת נפיחות בבטן. חוסר האיזון לרוב נגרם כתוצאה מצריכת תרופות, אלכוהול, עישון, מזון סוכרי, פחמימות מעובדות, חומרים משמרים, מייצבים ולחץ בחיי היום יום.
  • חסימה/קשירה במעיים – כתוצאה מסיבוכים מורכבים במערכת העיכול הנובעים ממחלות קשות כמו קרוהן וקוליטיס, או כתוצאה מסיבוכים של ניתוחים במערכת העיכול. חסימה או קשירה במעיים מובילה לתנועה לא טבעית של המזון במערכת העיכול, לדלקת ולפגיעה משמעותית בעיכול, מה שיביא בסופו של דבר לנפיחות בבטן. לרוב, מצב רפואי זה ידרוש התערבות כירורגית לפתיחת החסימה. לפעמים, החסימה חלקית וקטנה וניתנת לשחרור.
  • תסמונת המעי הרגיש – תסמונת שכיחה שמאופיינת באי נוחות בבטן מלווה בגזים, נפיחות בבטן, עצירות ושלשולים לסרוגין. הטיפול בתסמונת הוא ממוקד סימפטומים ואין טיפול מונע.
  • צליאק – מחלה אוטואימונית שנובעת מרגישות מערכת החיסון לחלבון החיטה, גלוטן. תסמיני המחלה כוללים שלשול, גזים, נפיחות בבטן, קומה נמוכה ואנמיה. כאשר הדרך היחידה להתמודדות היא הימנעות מוחלטת מחשיפה לחלבון הגלוטן.
  • פגיעה בפלורת המעי ומחסור באנזימי עיכול התפקיד של אנזימי העיכול הוא לפרק את המזון ולשחרר רכיבי תזונה על מנת שיוכלו להיספג במחזור הדם. כשישנו מחסור באנזימי עיכול, לרוב בשל סטרס, תזונה לקויה או מחלות, אז עלולה להיווצר הפרעה בהתנהלות מערכת העיכול שמובילה לנפיחות בבטן. פלורת המעי מפרישה אנזימים המסייעים בעיכול המזון, וכשהיא נפגעת, כתוצאה ממחלות שונות, תזונה לקויה או שימוש באנטיביוטיקה, תהליך העיכול נפגע גם הוא.

7. עצירות

המצאות של צואה שלא מתפנה מהגוף מקשה על מעבר גזים וגורמת לנפיחות בבטן. מזון מעוכל שנשאר זמן רב מידי במעי הגס מפר את האיזון של פעולת החיידקים הטובים ויוצר גזים רבים שיובילו לנפיחות בבטן. ככל שהעצירות נמשכת יותר ימים, כך תחושת הנפיחות גדלה ואיתה אי הנעימות. במצב של עצירות מומלץ לשתות הרבה מים, לאכול מנות קטנות ולהקפיד על פעילות גופנית שעוזרת להסדרת פעילות המעיים ולחיזוק שרירי דופן הבטן.

8. תרופות

אחת מתופעות הלוואי של תרופות רבות היא הצטברות של גזים במערכת העיכול ונפיחות בבטן.  התרופות היותר נפוצות שגורמות לכך הן אלו המכילות לקטולוז או סורביטול, תרופות נוגדות דלקת ללא סטרואידים, סטטינים, משלשלים  ואנטיביוטיקה. נטילה של תוסף פרוביוטיקה, במקביל לנטילת התרופות, מאזנת את הפלורה הטבעית של המעי ומסייעת בהפחתת הנפיחות בבטן.

9. המחזור החודשי

לקראת המחזור החודשי, ישנם שינויים הורמונליים בגוף המלווים בצבירת נוזלים ונפיחות בבטן. רמות האסטרוגן עולה בגוף האשה בתחילת תהליך המחזור, הרחם מתקשה ומתרומם, ונוצרת נפיחות בבטן. שלושה עד ארבעה ימים מזמן קבלת המחזור, צבירת הנוזלים תיעלם ואיתה גם הנפיחות. התהליך טבעי ולא מהווה סימפטום לבעיה, כל עוד אינו מלווה בתופעות נוספות.

10. לחץ 

בתקופות של לחץ הגוף עובר למצב למצב הישרדותי, מערכת העיכול 'מורידה הילוך' ועובדת פחות טוב. ואז, כאשר אנחנו אוכלים בזמני לחץ, המזון לא מתעכל כהלכה ונוצרים גזים שמובילים לנפיחות בבטן. לכן, כדאי לנסות להפריד את הארוחה משגרת היומיום, לקחת נשימות עמוקות ולהתרחק מנטלית ממה שמטריד את המנוחה ויוצר לחץ. 

למרות שלרוב נפיחות בבטן לא מעידה על מצב מסוכן, עדיין חשוב מאד, בשלב הראשוני, לגשת לייעוץ רפואי ולבחון יחד את הגורמים האפשריים להפרעה: מהם הרגלי האכילה, רישום של מזונות ומשקאות שיכולים להוות בעיה, יציאות תקינות, סימפטומים נוספים וכדומה. 

בנוסף, ישנן מספר דרכים להקל על תחושת נפיחות בבטן ואין צורך לסבול סתם; משינוי הרגלי האכילה, להעדפת מזון אחד על פני אחר, לבירור אלרגיות אפשריות ומתן תרופות. במקרים מסויימים הצוות הרפואי יחליט על בירור קליני נוסף לאבחון. 

הבטן נפוחה? הגיע הזמן לטפל! אנחנו מזימינים אותך להשאיר פרטים ונחזור בהקדם

חפשו מטפלים במערכת העיכול:

אהוד סברדליק

מטפל מאז שנת 1999 ברפואה סינית בעזרת דיקור סיני, צמחי מרפא סיניים, תזונה ואורח חיים...

בני שטיין

רפלקסולוגיה, מסאג שוודי, פנג שווי, צמחי מרפא, תזונה הוליסטית, אימון גופני כתהליך שיקומי וכו..

חגית צפוני

חגית צפוני בת 45, נשואה + 3 ילדים נטורופתית והרבליסטית במקצועי . למדתי 4 שנים...

מרכז דרך הבטן

המודל הטיפולי המיושם במרכז משלב שיטות מבוססות מחקר מודרני עם שיטות ממסורות ריפוי שנמצאו יעילות...

יעל אבנון

נטורופתית מוסמכת ומומחית לאבחון בדיקות דם עפ"י מדעים מדויקים. בעלת ניסיון של 20 שנה בטיפול...

אופיר שגב פרימן

דיקור, שיטת NAET, רפואה סינית, רפואת תדרים, שיטת הבריאות הטבעית...

אולי יעניין אותך גם

מומלץ לקרוא גם

קודם
הבא